Σε ανοδική τροχιά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου στον απόηχο της Ουκρανικής κρίσης – Στα 98.74 δολάρια το brent και 77.8 €/MWh το TTF

energypress.gr

Η αύξηση των τιμών πετρελαίων αντιπροσωπεύει άνοδο περισσότερο του 20% φέτος, και περισσότερο του 80% από τις αρχές του 2021, “αντιδρώντας” έτσι στις τελευταίες εξελίξεις στο ουκρανικό “μέτωπο” με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακοίνωνει εχθές σε διάγγελμά του, την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο ρωσόφωνων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Όπως υπογραμμίζει το CNBC, οι εν λόγω διακυμάνσεις ενδέχεται να έχουν να κάνουν και με άλλες παραμέτρους όπως είναι η έλλειψη προσφοράς σε συνδυασμό με αυξημένη ζήτηση πετρελαίου, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Σε ανοδική τροχιά συνεχίζουν και σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου φτάνοντας στα 98.74 δολάρια το βαρέλι για το brent και 94.40 δολάρια για το WTI.

Υπογραμμίζεται ότι η τιμή του brent καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 14 Φεβρουάριου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις αναλυτών και παραγόντων της αγοράς κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι για την εξέλιξη των τιμών. Ο πρόεδρος της Lipow Oil Associates, Andy Lipow αναφέρει σε δήλωσή του, πως η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει και τα 110 δολάρια ανά βαρέλι αν η κρίση επιδεινωθεί περαιτέρω.

«Αν περικοπούν οι προμήθειες πετρελαίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη, οι οποίες αντιστοιχούν σε 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, τότε δεν αποκλείεται να δούμε αύξηση των τιμών πετρελαίου ακόμη 10 έως 15 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας το brent σε περίπου 110 δολάρια το βαρέλι», ανέφερε ο ίδιος στο κανάλι CNBC.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το Ιράν αναδεικνύεται σε «παίκτης-κλειδί» για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς μια επικείμενη συμφωνία μαζί του θα επιτρέψει την εισροή περισσότερων από 1 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου ημερησίως στην αγορά, γεγονός που εκτιμάται πως μπορεί να επιφέρει μια ορισμένη εκτόνωση στις τιμές.

Φυσικό αέριο

Ήδη από χθες το φυσικό αέριο κινείται με ανοδικούς ρυθμούς, καταγράφοντας αύξηση 7%. Κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων σήμερα, ο δείκτης TTF ξεκίνησε στα 80 €/MWh και κατόπιν αλλεπάλληλων διακυμάνσεων, αυτή την ώρα, βρίσκεται στα 77.8 €/MWh.

Το ένα τρίτο των ποσοτήτων διέρχεται μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία. Παράλληλα, πιθανές νέες κυρώσεις θα διαταράξουν το εμπόριο ενέργειας αν τεθούν περιορισμοί στη δυνατότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται σε ξένο νόμισμα.

«Αυτό σημαίνει ακόμη υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς η αγορά είναι ήδη πολύ νευρική εδώ και μήνες», δήλωσε η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. «Είναι πιθανό να ακολουθήσουν ορισμένες κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ».

Η Ευρώπη, πάντως, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση ώστε αντιμετωπίσει διακοπές στον εφοδιασμό τώρα από ό,τι στο τέλος του περασμένου έτους, σημειώνει τo Bloomberg. Ο ήπιος καιρός και τα φορτία LNG από τις ΗΠΑ μείωσαν τις εκροές από τις αποθήκες και τα αποθέματα που είχαν πέσει πολύ χαμηλά θα επιστρέψουν σε επίπεδα μέσου όρου πενταετίας.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα ώστε να συνεχίσουν οι τιμές TTF να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού καλοκαιριού», ανέφερε σε έκθεσή της η JPMorgan Chase & Co., αναφερόμενη στις τιμές στο Title Transfer Facility της Ολλανδίας, τον μεγαλύτερο κόμβο της Ευρώπης.