Σημαντική μεταβλητή η τιμή του πετρελαίου για τον προϋπολογισμό του 2019

energypress.gr

Τιμή αργού πετρελαίου Brent στα 68,76 δολάρια ανά βαρέλι λαμβάνει υπόψη για το 2019 ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, έναντι τιμής 68,76 δολαρίων φέτος.

Με βάση την εικόνα στην αγορά πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, η υπόθεση του υπουργείου Οικονομικών που βασίζεται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ μάλλον είναι επισφαλής, καθώς κυριαρχεί έντονη μεταβλητότητα και φέτος οι τιμές κυμάνθηκαν από 85 ως 63 δολάρια το βαρέλι.

Από εκεί και πέρα, ο προϋπολογισμός κατατάσσει το πετρέλαιο ως βασικό παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη στη χώρα μας και αναφέρει σχετικά τα εξής για το φετινό έτος:
“Αναφορικά με τους κινδύνους του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου για το 2018, αυτοί σχετίζονται κυρίως με την αστάθεια στο εξωτερικό περιβάλλον, με κυριότερους παράγοντες την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου έναντι του 2017, την αύξηση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο και την αναταραχή στις χρηματαγορές λόγω της πολιτικής αστάθειας σε ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωζώνης”.

Παράλληλα, τονίζεται ότι το ισοζύγιο αγαθών εμφάνισε φέτος έλλειμμα 16,6 δισ. ευρώ, κατά 1,8 δισ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου της ίδιας περιόδου του 2017. H εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων, λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Επίσης, αυξήθηκε και το έλλειμμα του ισοζυγίου των αγαθών χωρίς καύσιμα καθώς οι σχετικές εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις αντίστοιχες εξαγωγές.

Τέλος, στο κείμενο αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί το 2019, στο 1,2% έναντι 0,8% το 2018, ως συνισταμένη των διαφορετικών επιδράσεων από τη μειούμενη πλεονάζουσα δυναμικότητα, τον αυξανόμενο προστατευτισμό στο διεθνές εμπόριο, την πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 (παρά την απόφαση για λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης τον προσεχή Δεκέμβριο).