Τα καύσιμα φούσκωσαν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Έλλειμμα ύψους 1,3 δισ. ευρώ κατεγράφη το διάστημα Ιανουρίου- Σεπτεμβρίου στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Πρόκειται για αισθητή επιδείνωση της εικόνας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν κατεγράφη πλεόνασμα 228 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη οφείλεται στις ισχυρές πιέσεις στο ισοζύγιο των καυσίμων και άλλων αγαθών που δεν μπόρεσαν να αντισταθμιστούν από τη βελτίωση της εικόνας στο ισοζύγιο θαλάσσιων μεταφορών και το ταξιδιωτικό ισοζύγιο.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ το ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 551 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, το οποίο και ήταν μειωμένο κατά 428 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον συγκεκριμένο μήνα σε σταθερές τιμές οι συνολικές εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,8% με τα καύσιμα να είναι το μεγάλο βαρίδι. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 3,2%. Αντιστοίχως οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 11,3% (οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 8%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο λόγω πρωτίστως της βελτίωσης του ισοζυγίου μεταφορών, καθώς οι καθαρές εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές αυξήθηκαν κατά 29%, και δευτερευόντως λόγω του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Όσον αφορά το τελευταίο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών, το Σεπτέμβριο του 2018, αυξήθηκαν κατά 4,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις έμειναν σχεδόν αμετάβλητες.

Την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 1,8 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Αυξημένο σε μικρότερο βαθμό ήταν και το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, αν και οι σχετικές εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 11,9% (11,0% σε σταθερές τιμές), ο οποίος ήταν ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των αντίστοιχων εισαγωγών (9,3% και 9,2% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές, αντίστοιχα). Ωστόσο, οι εισαγωγές ως απόλυτο μέγεθος αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 776 εκατ. ευρώ λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών επιδεινώθηκε σημαντικά. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι αντίστοιχες εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 10,3% και 9,1% αντίστοιχα. Επίσης, άνοδο κατά 12,6% σημείωσαν και οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές.

naftemporiki.gr