ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τα καλά και τα… κακά νέα από τη βουτιά του πετρελαίου – Η αναζωπύρωση της πανδημίας στη Κίνα ρίχνει τις τιμές του “μαύρου χρυσού”

energypress.gr Γιώργος Φιντικάκης 16 03 2022 | 07:39

Είναι η πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή που το πετρέλαιο βρίσκεται κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά αφορούν την ίδια την αιτία της πτώσης του. Η Κίνα βιώνει την χειρότερη αναζωπύρωση της πανδημίας από το πρώτο κύμα την άνοιξη του 2020. Τριάντα εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε lockdown, ειδικότερα στην τεχνολογική μητρόπολη του Σενζέν, στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ.

Τι σημαίνει αυτό σε οικονομικούς όρους ; Ανησυχία σχετικά με τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακους καταναλωτές διεθνώς ως προς το μέγεθος της φετινής της ανάπτυξης, καθώς βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με τη Covid19, με φυσιολογικό επακόλουθο την πτώση του «μαύρου χρυσού». Η είδηση ότι μετά από τρεις εβδομάδες το μπρεντ έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, στα 99,91, κάνει από χθες το γύρο του κόσμου, και όσο και αν ακούγεται παράδοξο πυροδοτεί περισσότερο φόβους παρά ανακούφιση.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται χωρίς φως στο τούνελ, τον πληθωρισμό στα ύψη και τα σενάρια ότι η Ευρώπη, λόγω και της αύξησης των επιτοκίων, μπορεί να βρεθεί τα επόμενα χρόνια αντιμέτωπη ξανά με μια κρίση χρέους, το τελευταίο που χρειαζόταν η παγκόσμια οικονομία ήταν η αναζωπύρωση  του κορονοϊού. Στην ιδέα και μόνο μιας νέας οικονομικής αναταραχής, ικανής να επηρεάσει περαιτέρω τις «τραυματισμένες» παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έπεσε χθες κατά 6%.

Ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη

Τα καλά λοιπόν νέα είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται απότομα. Τα κακά νέα είναι ότι η μεγάλη πτώση τους οφείλεται σε ανησυχίες ως προς την ανάπτυξη της Κίνας, άρα του πλανήτη, όπως εκτιμούν στον απόηχο της επανεμφάνισης του ιού, αναλυτές και ειδικοί του πετρελαίου. Ακόμη και αν οι αντιδράσεις τους ερμηνευθούν ως υπερβολικές, δείχνουν ακριβώς πόσο ευαίσθητη είναι πλέον η παγκόσμια αγορά, έπειτα από μια διετή πανδημία, μια ενεργειακή κρίση και εν μέσω πολέμου. Τα καλά νέα για την Ελλάδα εφόσον αποκλιμακωθούν οι πετρελαϊκές τιμές είναι ότι θα πέσουν οι τιμές σε βενζίνη και ντίζελ, καθώς και ότι θα μειωθεί το κόστος προμήθειας στην ηλεκτροπαραγωγή για ντίζελ (αφορά τις μονάδες της ΔΕΗ στα νησιά), ενώ παρόμοια τάση ίσως ακολουθήσουν και οι τιμές του φυσικού αερίου. Σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο TTF υποχωρούν και από τα ψηλά των 227 ευρώ/ MWh της 7ης Μαρτίου, έχουν χάσει ένα 50%, με τις τιμές να κινούνται στα 115-120 ευρώ. Σαν να προεξοφλούν οι αγορές μια αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και ενώ ταυτόχρονα αναμένονται οι παρεμβάσεις που εξετάζει η Κομισιόν και οι αποφάσεις που πρόκειται να πάρουν οι 27 ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου για την πλήρη απεξάρτηση του ρωσικού αερίου.

Κίνδυνος για 500.000 βαρέλια την ημέρα

Τα θετικά νέα από την μείωση των τιμών στο πετρέλαιο σταματούν κάπου εδώ. Η αναλυτής της νορβηγικής Rystad Energy, Louise Dickson, εκτίμησε χθες ότι τα νέα lockdown στην Κίνα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο 500.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά τις κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό πετρελαιο, η Κίνα φαντάζει ως ο πιθανότερος αγοραστής του. «Ο κίνδυνος ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα είναι πραγματικός», εκτιμά η αναλυτής μιας από τις κορυφαίες εταιρείες ανάλυσης για πετρέλαιο και αέριο παγκοσμίως, προσθέτοντας πως τις πετρελαϊκές τιμές πιέζει και η ενίσχυση του δολαρίου, καθώς το αργό είναι διαπραγματεύεται στο αμερικανικό νόμισμα. Η Federal Reserve αναμένεται να κάνει σήμερα το πρώτο της βήμα ανακοινώνοντας μια σειρά αυξήσεων στα επιτόκια, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει το δολάριο υψηλότερα.  Οι traders ανησυχούν ότι οι κινεζικές εταιρείες αργά ή γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωπες με δυτικές κυρώσεις, καθώς οι ΗΠΑ και οι δυτικοί της σύμμαχοι πιέζουν το Πεκίνο να επιλέξει στρατόπεδο και να σταματήσει να στηρίζει την απομονωμένη διεθνώς Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Rystad πάντως εκτιμά ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, δεδομένης της στενότητας των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας γύρω από το ρωσικό πετρέλαιο.

Τα ρούβλια, η πτώχευση και οι ενεργειακές αγορές

Το τι θα συμβεί στις ενεργειακές αγορές θα φανεί ίσως και εντός των επόμενων ωρών, ανάλογα με το αν η Ρωσία θα κηρύξει ή όχι στάση πληρωμών, αθετώντας τις υποχρεώσεις της και πληρώνοντας σε ρούβλια τα δύο κουπόνια ομολόγων, συνολικού ύψους 107 εκατ. δολαρίων, τα οποία λήγουν σήμερα. Η μέχρι στιγμής στάση του Πούτιν υποδεικνύει ότι τα ομόλογα, των οποίων κάτοχοι είναι κυρίως αμερικανικά επενδυτικά funds, δεν θα πληρωθούν. Όχι γιατί το ρωσικό δημόσιο δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, μετά το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων από τη Δύση, αλλά επειδή ο Ρώσος πρόεδρος βλέπει τη στάση πληρωμών ως μία κίνηση αντιποίνων στις αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί. Οι αγορές ετοιμάζονται για νέες αναταράξεις.