Κέρδη 2,6% για το αργό εν μέσω αναφορών για διατήρηση των περικοπών και τον Απρίλιο

capital.gr

Κέρδη κατέγραψε το πετρέλαιο την Τετάρτη, αντλώντας ώθηση από τις αναφορές ότι ο OPEC και οι σύμμαχοί τους όχι μόνο δεν θα προχωρήσουν σε χαλάρωση των περιορισμών που ισχύουν επί του παρόντος για τα επίπεδα παραγωγής αλλά εξετάζουν την επέκτασή τους και τον Απρίλιο.

Οι τιμές του αργού, μάλιστα, συνέχισαν να ενισχύονται ακόμη και μετά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ σημείωσαν μεγάλη αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα η EIA ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 21 εκατ. βαρέλια, με τα αποθέματα προϊόντων πετρελαίου ωστόσο να σημειώνουν σημαντική πτώση. 

“Παρά την τεράστια αύξηση των αποθεμάτων, η αγορά εστιάζει την προσοχή της στη συνεδρίαση [την Πέμπτη] του OPEC+”, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες ενδεχομένως δεν θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς στην παραγωγή πετρελαίου, ανέφερε ο Matt Smith, επικεφαλής ερευνών εμπορευμάτων της ClipperData, στο MarketWatch.

Οι traders ανέμεναν ότι ο OPEC+ θα προχωρούσε σε χαλάρωση των περιορισμών, που θα επέτρεπε την αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα, ωστόσο το Reuters ανέφερε την Τετάρτη ότι ορισμένα από τα μέλη του γκρουπ τάσσονται υπέρ της διατήρησης των περιορισμών και τον Απρίλιο, εξαιτίας της εύθραυστης ζήτησης. Το δημοσίευμα του πρακτορείο δεν αναφέρει ωστόσο τι προτίθεται να πράξει η Σαουδική Αραβία, η οποία είχε οικειοθελώς μειώσει την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, το Bloomberg αναφέρει ότι τα μέλη του OPEC+ αναμένεται να παραμείνουν σταθερά στην απόφασή τους να σταδιακή άρση των περιορισμών στην παραγωγή.

Με την άποψη αυτή συνηγορούν και ορισμένοι αναλυτές της αγοράς, σημειώνοντας ότι η τρέχουσες τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα ωθήσουν τη Ρωσία και άλλες χώρες να πιέσουν για αύξηση της παραγωγής κατά περισσότερα από 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Παρ’ όλα αυτά, η αγορά φαίνεται ότι προτίμησε να εστιάσει στο θετικό δημοσίευμα του Reuters και την προοπτική διατήρησης των περιορισμών για έναν ακόμα μήνα, στέλνοντας τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα.

Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου πρόσθεσε την Τετάρτη 1,54 δολάρια ή 2,6% και έκλεισε στα 61,29 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχη άνοδο κατέγραψε και το αργό τύπου brent, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,57 δολάρια ή 2,6% επίσης, για να τερματίσει στα 61,32 δολάρια το βαρέλι.

Σε κάθε περίπτωση αναλυτές και επενδυτές σημειώνουν ότι η πορεία του πετρελαίου το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα της συνόδου των μελών του OPEC+.