Σε υψηλό 4 εβδομάδων το πετρέλαιο, με άνοδο άνω του 4%

capital.gr

Με άνοδο άνω του 4% έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, αφού η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) και τα στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ ενίσχυσαν την αισιοδοξία για την επιστροφή της ζήτησης του αργού.

Ειδικότερα, η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας αναφέρει ότι η ενεργειακή αγορά παγκοσμίως βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου θα εξισορροπηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όπως επισημαίνει, “οι παραγωγοί ενδέχεται τότε να χρειαστεί να αντλήσουν επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να καλύψουν την αναμενόμενη ζήτηση”. 

Η ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2021 κατά 230.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με την προηγούμενη. Βλέπει πλέον αύξηση κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από το 2020 σε 96,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος.

Επιπλέον, τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 5,9 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για πτώση 2,9 εκατ. βαρελιών. Τα αποθέματα αργού στην ανατολική ακτή σημείωσαν κινήθηκαν στα πιο χαμηλά τους επίπεδα. 

Σε αυτό το κλίμα, το πετρέλαιο τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου κέρδισε 2,97 δολάρια ή 4,9%, για να διαμορφωθεί στα 63,15 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Σε ίδιους ρυθμούς κινήθηκε το αργό τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου, καθώς πρόσθεσε 2,91 δολάρια ή 4,6% κλείνοντας στα 66,58 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Τόσο η τιμή του WTI όσο και του Brent διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.