Ανάγκη μείωσης του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ


ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 

Αρ.Πρωτ.6687  

                                                                           Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2013

 Δελτίο τύπου

 

Στις 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος με τον υφυπουργό Οικονομικών κ.Γιώργο Μαυραγάνη. Η Ομοσπονδία εξέθεσε στον κ. Υφυπουργό τα προβλήματα της αγοράς καυσίμων και ιδίως την ανάγκη μείωσης του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης.

 

Κατά τη συνάντηση η ΟΒΕ έθεσε τα στοιχεία της απώλειας των δημοσίων εσόδων από την εξίσωση του ΕΦΚ στα πετρέλαια,  τα οποία ανήλθαν στα 500 εκ ευρώ, ενώ η κατανάλωση έπεσε κατά 73%. Επεσήμανε δε και τις τραγικές συνέπειες  αυτής της πολιτικής και ζήτησε την αλλαγή στάσης και την άμεση μείωση του ΕΦΚ στα προηγούμενα επίπεδα για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην κοινωνία και στην αγορά. Η απάντηση του υφυπουργού ήταν δυστυχώς αρνητική.

 

Είναι ανάγκη η ελληνική κοινωνία να αντιδράσει άμεσα στη πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον υψηλό ΕΦΚ. Καλούμε τους καταναλωτές, τους συνδικαλιστικούς φορείς και τις κοινωνικές οργανώσεις να αναπτύξουν μαζί μας κοινές δράσεις για την αλλαγή της κυβερνητικής πολίτικης.

 

Όπως είναι γνωστό η περσινή εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης είχε τραγικά αποτελέσματα για την κοινωνία, τους βενζινοπώλες και τις επιχειρήσεις. Εκατομμύρια συμπολίτες μας πάγωσαν κυριολεκτικά το χειμώνα και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε ανθρώπινα δράματα.  Παράλληλα η ατμόσφαιρα γνώρισε πρωτοφανή ρύπανση και η υγεία του πληθυσμού επιβαρύνθηκε επικίνδυνα από καύση διαφόρων υλικών.

 

Τελικά το ισοζύγιο αυτής της κυβερνητικής πράξης κατέληξε να είναι ελλειμματικό, καταστροφικό  και  απάνθρωπο. Η εμμονή της κυβέρνησης σε αυτή τη θέση μας εκπλήττει και ερμηνεύεται σαν «εχθρική πράξη» απέναντι στον καταναλωτή που έχει πληγεί σε όλα τα επίπεδα από την κρίση και τα μέτρα. Αν η πολιτική αυτή δεν αλλάξει φέτος οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες.

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ