ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΒΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΒΕ ΚΥΡΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΙΟΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΗΜΕΡΑ 22/11/2016 ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟΥ

Προς τη

Βουλή των Ελλήνων

Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

 

Θέμα : Παρατηρήσεις Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος επί του νομοσχεδίου  «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/94/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Οκτωβρίου 2014 για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης και άλλες διατάξεις πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας, και λοιπές διατάξεις.»

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι Βουλευτές,

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος έχει διατυπώσει ήδη τις απόψεις της αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα στο παραπάνω νομοσχέδιο, διαμέσου σχετικής επιστολής που απέστειλε στις 27-10-2016 προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και στην συνάντηση που ακολούθησε με τον κύριο Υπουργό.

 

Σε βασικά σημεία το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση , όπως την παραμονή των πρατηρίων  κάτω από κτίρια, τους μικτούς διανομείς Lpg και καυσίμων όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, διορθώνει θέματα μεταβίβασης αδειών. Πλην όμως κινούμαστε υπέρ της ασφάλειας ΝΑΙ, αλλά όχι σε ΒΑΡΟΣ της ύπαρξής μας!!! Τα μέτρα όσο καλοπροαίρετα και αν τα δούμε δεν βγαίνουν οικονομικά!  Αυξάνει υπερβολικά το κόστος ώστε να φθάνει σε σημείο αδύνατον  η παραμονή των πρατηρίων κάτω από κτίρια.

 

 Για να παραμείνει ένα πρατήριο κάτω από κτίριο πρέπει μέχρι τις 10-12-2017 να έχει υλοποιήσει πρόσθετα μέτρα και να έχει αιτηθεί την παραμονή του.

Τα πρόσθετα μέτρα είναι :

Stage 2 αν έχει ετήσια κατανάλωση στις βενζίνες 100 κμ (δεν πειράχθηκε παρέμεινε όπως γραφόταν στην οδηγία)

Ανιχνευτές υδρογονανθράκων σε διάφορα σημεία και τριετής έλεγχος

Ηλεκτρολογική αντικατάσταση για τοποθέτηση κατάλληλου αντιεκρηκτικού τύπου εξοπλισμού με βάση μελέτη αντιεκκρηκτικότητας

Υδραυλική δοκιμή σωληνώσεων πρατηρίου

Αυτόματο σύστημα ελέγχου καλής λειτουργίας ανάκτησης ατμών interlock

Το δε κόστος για  να παραμείνει ένας πρατηριούχος κάτω από κτίριο πρέπει να πληρώσει τουλάχιστο 20 χιλ ευρώ και αν δεν έχει καινούριες αντλίες τουλάχιστο 30 χιλ ευρώ ΑΜΕΣΑ μάλιστα, καθώς δεν του δίνουμε καθόλου χρονικό περιθώριο, αφού μέχρι τις 10-12-2017 πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα μέτρα και να έχει αιτηθεί την άδεια!

Η κοστολόγηση των μέτρων αυτών αποδεικνύει το μη δυνατό της υλοποίησής τους στους συναδέλφους κάτω από κτίρια.

 Όσον αφορά δε τα απλά πρατήρια ζητείται να αλλάξει η ανάκτηση ατμών , ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί σχετικά πρόσφατα  και δεν καταλαβαίνουμε από πού πηγάζει αυτό.

 

Οι έλεγχοι που εισάγονται σε συνδυασμό με όσους ήδη ισχύουν είναι πλέον υπερβολικά πολλοί για τις οικονομικές μας δυνατότητες!!!

Ήδη μέχρι σήμερα πρέπει να γίνονται και να προσκομίζονται στην αδειοδοτούσα αρχή για τη λειτουργία μας με δαπάνες χρημάτων:

ανά τρία έτη έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας

ανά ένα έτος αναγόμωση πυροσβεστήρων

ανά δύο έτη ηλεκτρολογικός έλεγχος

ανά έτος έκθεση αποβλήτων σε συγκοινωνιών και περιβαλλοντικό φορέα

ανά δέκα έτη ογκομέτρηση δεξαμενών

ανά έτος τεχνικό ασφαλείας

 

Με το νομοσχέδιο εισάγεται η υποχρέωση για νέους ελέγχους:

ανά έτος έλεγχος της ανάκτησης ατμών

ανά τρία έτη έλεγχος των συστημάτων ανίχνευσης υδρογονανθράκων

Ανά δύο έτη πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου ΔΕΗ (καθώς έχουμε εύφλεκτα υλικά)

Ανά έτος ή ανά τριετία πιστοποιητικά ανυψωτικών

Ανά έτος ή τριετία πιστοποιητικά αεροσυμπιεστών

Ανά έτος ή τριετία πιστοποιητικά ανελκυστήρων κλπ κλπ κλπ

 

Επίσης δεν λαμβάνεται πρόληψη να μην απομακρυνθούν οι συνάδελφοι που δίπλα τους ή απέναντί τους δημιουργήθηκε ένας χώρος συνάθροισης.

 

Στην Ελλάδα του ΣΗΜΕΡΑ με την οικονομική κατάσταση να μας έχει πάει χρόνια πίσω, το νομοσχέδιο μας ζητά να εκσυγχρονιστούμε στη διαστημική Ελλάδα του μέλλοντος. Και δεν έχουμε αντίρρηση καμία ως προς την ασφάλεια . Αδυναμία έχουμε οικονομική. Δεν μπορούμε να αντέξουμε μερικά από τα μέτρα  που το νομοσχέδιο εισηγείται. Το νομοσχέδιο αυξάνει την αιμορραγία όλων των πρατηριούχων. Εξοντώνει δε εντελώς όσους βρίσκονται κάτω από κτίρια. Μόνο που δεν τους λέει εμφανώς σας ΚΛΕΙΝΩ. Τους το λέει πλέον με οικονομικούς όρους. Αν δεν έχεις πολλά λεφτά ΚΛΕΙΣΕ!