ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ποια είναι η Περιφέρεια με τα 40άρια και τις προμήθειες πετρελαίου;

http://www.newsbomb.gr/prionokordela/tromokraths/story/855242/poia-einai-i-perifereia-me-ta-40aria-kai-tis-promitheies-petrelaioy

Στους διαδρόμους της Περιφέρειας ένα από τα συνηθέστερα θέματα συζήτησης είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι προμήθειες επί των ημερών του σημερινού περιφερειάρχη – Οι καταγγελίες έχουν αρχίσει να πέφτουν βροχή…

Τα 40άρια έργα καλά κρατούν σε κάποιες από τις περιφέρειες και οι καταγγελίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι πολλές, πάρα πολλές.

Μάλιστα για μια συγκεκριμένη περιφέρεια έχουν αρχίσει και «κελαϊδάνε» οι ίδιοι οι υπάλληλοι από μέσα.

Αυτό που τονίζεται από υπηρεσιακούς παράγοντες -οι οποίοι μιλούν χαμηλόφωνα- είναι πως οι απ’ευθείας αναθέσεις προβλέπονται από το νόμο αρκεί να τηρούνται ορισμένοι όροι και προϋποθέσεις:

Να εξυπηρετούν πράγματι το επείγον της ανάγκης, να μην δίνονται πάντα στους ίδιους γιατί τότε δημιουργούνται υπόνοιες και φυσικά να μην πρόκειται για συμβάσεις που έχουν κατατμηθεί σε μικρότερες, προκειμένου να αποφευχθεί η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας.

Είναι ακριβώς δηλαδή αυτό για το οποίο κατηγορήθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ως νομάρχης Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και για το οποίο εξέπεσε από το αξίωμά του το 2013.

Σήμερα λοιπόν, εν έτη 2018, για μια άλλη περιφέρεια έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτήματα από τον τρόπο με τον οποίο έχουν αναγορευθεί, συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, σε βασικούς ή και αποκλειστικούς προμηθευτές σε μια σειρά από κεντρικές δραστηριότητες για τις οποίες κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αναθέσεις και τζίροι πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ.

Για παράδειγμα, στον τομέα της προμήθειας υγρών καυσίμων στην Περιφέρεια και στους υπό αυτήν φορείς από το 2013 έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που έχει τα χαρακτηριστικά του άτυπου μονοπωλίου.

Δύο εταιρείες των οποίων οι μέτοχοι έχουν στενή συγγενική σχέση, έχουν συστήσει μια ένωση προμηθευτών καυσίμων που κερδίζουν σχεδόν συστηματικά όλους τους διαγωνισμούς, τουλάχιστον από το 2013. Μάλιστα αρχικά με εκπτώσεις επί της τιμής λιανικής της τάξης του 0,01%. Δηλαδή, εκπτώσεις απειροελάχιστες.

Έτσι, δύο εταιρείες… εις σάρκαν μία έχουν καταστεί σχεδόν αποκλειστικοί προμηθευτές καυσίμων σχεδόν στο σύνολο του δημοσίου τομέα της ευρύτερης περιοχής καθώς οι διαγωνισμοί της περιφέρειας εμπεριέχουν την προμήθεια σε φορείς όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΑΕΔ, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, ο ΕΦΕΤ και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας.

Όπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις: «Αυτό που εντυπωσιάζει, επίσης, είναι το γεγονός πως ακόμη και φορείς οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στις συμβάσεις -της Περιφέρειας Ηπείρου με τους συγκεκριμένους προμηθευτές- προτιμούν τους συγκεκριμένους – για τις δικές τους προμήθειες, επικαλούμενες ως βασικό επιχείρημα τις συμβάσεις με την Περιφέρεια».

Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω

Οι περίεργες συμπτώσεις συνεχίζονται καθώς οι ίδιες εταιρείες πετρελαίου εμφανίζονται με πολλαπλά αντικείμενα εργασιών και τους ανατίθενται (με τη διαδικασία του επείγοντως βεβαίως βεβαίως) εργασίες που αφορούν σε τομείς που ξεκινούν από την προμήθεια αμμοχάλικου και τις συντηρήσεις επαρχιακών δρόμων έως τη μεταφορά αλατιού.

Υπάρχουν (λένε διάφορα καναρίνια που κελαϊδούν) ενδείξεις εφαρμογής της κλασσικής μεθόδου των κατατμήσεων σε τιμολόγια.

Για παράδειγμα, στις αρχές του 2017, υπάρχουν στη Διαύγεια δύο συνεχόμενα εντάλματα πληρωμής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών συνολικού ύψους περίπου 42.000 ευρώ. Ειδικότερα, το ένα για 11.841,57 ευρώ και το άλλο για 30.469,89 ευρώ.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτουν μια σειρά βασικών ερωτημάτων που ζητούν απαντήσεις:

Για ποιο λόγο η Περιφέρεια αναλαμβάνει να είναι ο βασικός προμηθευτής καυσίμων σε μια σειρά φορέων όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΑΕΔ, το Πανεπιστήμιο, από τη στιγμή μάλιστα που δεν μπορεί να πετύχει σχεδόν καμία έκπτωση καθώς το 0,01% επί της τιμής λιανικής είναι μια έκπτωση ασήμαντη που μπορεί να πετύχει ο καθένας;

Περίεργα πράγματα ομολογουμένως και θολά….

Κάποιος πρέπει να τα ελέγξει από την επίσημη πολιτεία πριν αρχίσουν να βγαίνουν χαρτιά και ντοκουμέντα στο φως της δημοσιότητας…

Διοτί κάποια στιγμή μαθαίνω θα βγουν έγγραφα και ντοκουμέντα… και τότε θα τρέχουν εκτός από τη συγκεκριμένη περιφέρεια και σε διάφορα πολιτικά κόμματα.