Σκαρφαλώνει η τιμή του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση Τραμπ ότι εγκαταλείπει τη συμφωνία με το Ιράν

πηγή: energypress

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν σήμερα άνοδο άνω του 2% στις ασιατικές αγορές, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο τιμών των τελευταίων 3,5 ετών, μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αναλυτικότερα, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξήθηκαν στα 76,75 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τιμών τους, από το Νοέμβριο του 2014.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία και θα επαναφέρουν τις κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης. Υποστήριξε ότι η συμφωνία του Ομπάμα δεν παρείχε επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι το Ιράν δεν θα συνεχίσει τις ενέργειές του και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί μια νέα συμφωνιά πιο περιοριστική για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Όπως είναι φυσικό, τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα και στο πετρέλαιο, καθώς ενδεχόμενος περιορισμός των ιρανικών εξαγωγών είναι πιθανό πως θα ωθήσει τη διεθνή τιμή προς τα επάνω.

Πάντως, από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Τρίτη ότι δεν αναμένει μεγάλες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου στις αγορές μόλις οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν πλήξουν το ιρανικό αργό, καθώς ορισμένες χώρες εμφανίζονται διατεθειμένες να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή για να αντισταθμιστούν οι απώλειες στην προσφορά.