ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Οι προβλέψεις για άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι προκαλούν ρίγη στους πολιτικούς

πηγή: energypress του Γιώργου Χατζηιωάννου

Άνοδος της τιμής του πετρελαίου κατά 1 δολάριο σημαίνει για  το τμήμα ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της British Petroleum λειτουργικά κέρδη  340 εκατ δολαρίων το χρόνο, και όταν την περασμένη Τετάρτη η δήλωση του Ντοναλντ Τραμπ ότι θα επαναφέρει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν εκτίναξε τις τιμές του πετρελαίου σε πάνω από 77  δολάρια το βαρέλι, η μετοχή της σημείωσε αύξηση 4%.

Για την ΒΡ που δραστηριοποιείται σε επιχειρήσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε πάνω από 70 χώρες, η εξέλιξη αυτή ισοδυναμούσε με “βούτυρο στο ψωμί της”.

Μέχρι την εκλογή Τραμπ δύσκολα μπορούσε να υπολογίσει κανείς ότι η τιμή του πετρελαίου θα ανέβει από τα 30 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2016, ή μέχρι και τα 77.56 δολάρια το βαρέλι την περασμένη Πέμπτη, εξαιτίας της ανησυχίας για την πιθανή διακοπή των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών. ‘Ετσι ενώ οι μεγάλες πετρελαιό-βιομηχανίες πανηγυρίζουν για τις τρέχουσες εξελίξεις και την άνοδο των τιμών των υδρογονανθράκων, οι καταναλωτές βενζίνης και πετρελαίου στην πλανήτη πλήττονται οικονομικά. Στην Ελλάδα οι τιμές στα βενζινάδικα άρχισαν μια απότομη ανοδική πορεία που απειλεί να καταστρέψει το κυβερνητικό αφήγημα για επάνοδο στην κανονικότητα και την ανάπτυξη μετά τη λήξη του μνημονίου το καλοκαίρι.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η άνοδος των τιμών και ποια προβλέπεται να είναι η οροφή της ανόδου αυτής. Για την ΒΡ τα πράγματα είναι απλά και σίγουρα, αφού παραδέχεται ότι το αφεντικό της Μπομπ Ντάντλεϊ απέτυχε παταγωδώς στις προβλέψεις του το 2017 ότι η τιμή του πετρελαίου δεν θα υπερβεί τα 50 έως 60 δολάρια το βαρέλι για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Το μόνο πλέον που φοβάται ότι μπορεί να αμφισβητήσει την αύξηση των κερδών του λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου ο βρετανικός κολοσσός, είναι το γεγονός της συμμετοχής του κατά 19.75% στη ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου Ροσνέφτ και η υποχρέωση να  στραφεί η εταιρεία ακόμη περισσότερο προς την καθαρή ενέργεια.

Οι προβλέψεις για το μέλλον των τιμών των υδρογονανθράκων δεν θα χαροποιήσουν τις κυβερνήσεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων και την ελληνική. Η Bank of Αmerica Merril Lynch σε μελέτη της προβλέπει άνοδο των τιμών από περίπου 70 και 75 δολάρια το βαρέλι σήμερα σε μέχρι και 100 δολάρια το βαρέλι, μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τον οικονομικό οργανισμό, η παγκόσμια παραγωγή και ζήτηση του πετρελαίου θα υποστεί επιπλέον πιέσεις κατά τους επόμενους 18 μήνες εξαιτίας της κατάρρευσης της παραγωγής στη Βενεζουέλα, εξαιτίας του ρίσκου της μείωσης των Ιρανικών εξαγωγών και μίας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και του ΟPΕC να ελέγξουν την παραγωγή του πετρελαίου το 2019.

Ωστόσο υπάρχουν και ενθαρρυντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια ανακούφιση σ΄αυτούς που ανησυχούν ότι οι ανεβασμένες τιμές των υδρογονανθράκων και οι αυξήσεις των τιμών στα βενζινάδικα που θα ακολουθήσουν, θα τους βλάψουν πολιτικά.

Μεταξύ αυτών είναι  πρόβλεψη της Fitch ότι οι αρνητικές συνέπειες της αύξησης του γεωπολιτικού κινδύνου λόγω επιδείνωσης των αμερικανο-ιρανικών σχέσεων μπορούν να αμβλυνθούν από μια πολιτική αυξημένης παραγωγής υδρογονανθράκων εκ μέρους του OPEC, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ο ΟPΕC και η Ρωσία προς το παρόν δεν φαίνεται να δείχνουν ενδιαφέρον για αύξηση της παραγωγής τους προκειμένου να καλύψουν το κενό που θα δημιουργήσει  το νέο εμπάργκο εναντίον του Ιράν, το οποίο έχει αναδειχθεί στην τρίτη παγκόσμια εξαγωγική χώρα πετρελαίου. Η αιτία είναι ότι τα αποτελέσματα του νέου ιρανικού εμπάργκο θα γίνουν αισθητά σε πάνω από ένα χρόνο από την εφαρμογή του τον προσεχή Νοέμβριο. Το ίδιο δεν ισχύει για τις ΗΠΑ οι οποίες πρόσφατα ανακοίνωσαν μεγάλες αυξήσεις της σχιστολιθικής παραγωγής τους.

Μια άλλη αιτία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, είναι ότι η παραγωγή πετρελαίου σήμερα είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, κάτι όμως που μπορεί να αλλάξει στο τέλος του 2018. Σύμφωνα με άλλη έκθεση του Oil and Energy Insider, οι Αμερικανοί έχουν δυσκολία να πείσουν τους μεγάλους πελάτες των Ιρανών, όπως οι Κινέζοι  και οι Νοτιοκορεάτες που αγοράζουν 700.000 και 250.000 βαρέλια την ημέρα αντίστοιχα ιρανικού πετρελαίου, να μειώσουν τη συνεργασία τους με την Τεχεράνη από τώρα και όχι από τον προσεχή Νοέμβριο. Εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πρόσφατα ότι το Πεκίνο δεν προτίθεται να διακόψει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.