Τον έλεγχο του Δημοσίου επί των δικτύων αερίου διεκδικεί ο Σταθάκης – Το συζητούν οι θεσμοί

Θοδωρής Παναγούλης  energypress

Συγκρατημένη αισιοδοξία, όσον αφορά την έκβαση των συζητήσεων για το μοντέλο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, εκφράζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες μετά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής της τρόικας.

Θεωρούν για την ακρίβεια ότι το πρώτο βήμα, δηλαδή το να μην απορριφθεί εξαρχής η εναλλακτική πρόταση του ΥΠΕΝ, έχει ήδη γίνει και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επιτευχθεί ο στόχος.

Ποιος είναι ο στόχος; Ανεξάρτητα από επί μέρους τεχνικές ή άλλες παραμέτρους να υιοθετηθεί ένα μοντέλο που να επιτρέπει στο Δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο πάνω στα δίκτυα αερίου που έχει (και σύντομα θα αυξήσει, μετά τη συμφωνία εξαγοράς των μετοχών της Shell) η ΔΕΠΑ.

Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε βεβαίως το δικό του σχέδιο για την αποκρατικοποίηση – αξιοποίηση της ΔΕΠΑ, ωστόσο, επειδή εκφράζονται ήδη αμφιβολίες λόγω της περιπλοκότητάς του, φέρεται ανοιχτός και σε άλλες λύσεις (όπως για παράδειγμα η δημιουργία δύο εταιρειών, μιας για τα δίκτυα και μίας για την εμπορία, λύση στην οποία είχε αναφερθεί έγκαιρα το energypress) υπό τον όρο όμως να εξασφαλιστεί ο έλεγχος του Δημοσίου στα δίκτυα.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος επί των δικτύων και των στρατηγικών για τη χώρα τομέων, είναι βασική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και εκφράστηκε με χαρακτηριστικό τρόπο στην πώληση του ΑΔΜΗΕ, ενώ και στη διαδικασία για την πώληση των ΕΛΠΕ εξασφαλίστηκε ο κυριαρχικός ρόλος του Δημοσίου στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων.

Η αισιοδοξία που εκφράζουν τα κυβερνητικά στελέχη εδράζεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι θεσμοί κατά τη χθεσινή συνάντηση δεν απέρριψαν από θέση αρχής τον αυξημένο ρόλο του Δημοσίου επί των δικτύων αερίου, αλλά έθεσαν ζητήματα πολύ πιο πρακτικά, όπως το αν μπορεί να επιτευχθεί το προϋπολογισθέν τίμημα, αλλά και το αν τεχνικά μπορεί να είναι εφαρμόσιμη, εντός περιορισμένου χρόνου, η όποια εναλλακτική λύση.

Στα ζητήματα αυτά η πλευρά του ΥΠΕΝ θεωρεί ότι μπορούν να βρεθούν αξιόπιστες απαντήσεις. Οι συζητήσεις, πάντως, όπως ανέφερε κατά την έξοδό του από το Χίλτον ο κ. Σταθάκης θα συνεχιστούν εντατικά ώστε να υπάρχει κατάληξη ως το Σάββατο.