ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Traders και έκπληξη από Socar στο διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ – Φουντώνει η φημολογία της τελευταίας στιγμής για τον πολύκροτο διαγωνισμό

energypress.gr Χρήστος Στεφάνου

Δύο από τους μεγαλύτερους commodity traders στον κόσμο η ολλανδική Vittol και η ελβετική Glencore θα περιλαμβάνονται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στη λίστα των εταιρειών που θα εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για το διαγωνισμό πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ.

Η σχετική προθεσμία, ως γνωστόν λήγει σήμερα και από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ τονίζεται ότι δε θα δοθεί νέα παράταση.

Εκτός όμως από τους δύο μεγάλους  traders πετρελαίου, μια πρώτου μεγέθους έκπληξη αναμένεται με το άνοιγμα των φακέλων των ενδιαφερόμενων επενδυτών, εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες για το τρίτο όνομα της λίστας. Συγκεκριμένα χθες υπήρχε έντονη φημολογία ότι στο διαγωνισμό θα δώσει το παρών η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar σε κοινοπραξία με Ευρωπαϊκή εταιρεία (κατά πάσα πιθανότητα ισπανική).

Υπενθυμίζεται ότι η Socar συμμετείχε επίσης στο διαγωνισμό για την πώληση του ΔΕΣΦΑ και παρότι έφτασε μια ανάσα από την απόκτηση του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, τελικά η πώληση ναυάγησε μετά από ένα πολυετές θρίλερ και την εμπλοκή που προκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αντίθετα οι πληροφορίες στην ενεργειακή αγορά για τις μεγάλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές είναι μάλλον απαισιόδοξες.  Ονόματα ευρωπαϊκών πετρελαϊκών ομίλων όπως η ιταλική Eni, η ουγγρική MOL, η γαλλική Total αλλά και – με επιφύλαξη – η ισπανική Repsol, φέρονται σύμφωνα με πηγές της ενεργειακής αγοράς να έχουν αποφασίσει να μη συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ.

 

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός της ημέρας με τις επίσημες ανακοινώσεις από το ΤΑΙΠΕΔ.