ΕΛΠΕ: Ο όμιλος σταθεροποιεί την κερδοφορία του στα 600 – 900 εκατ. ευρώ

Του Χάρη Φλουδόπουλου Capital.gr

Από τα χθεσινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος των ΕΛΠΕ αρχίζει πλέον να γίνεται σαφές ότι ο στρατηγικός στόχος για την ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου στα επίπεδα των 600 έως 900 εκ. ευρώ επιτυγχάνεται. Τα αποτελέσματά μας είναι ισχυρά, όλες οι επενδύσεις αλλά και οι προσπάθειες για βελτίωση της λειτουργίας μας και αύξηση της παραγωγής είχαν ως στρατηγικό στόχο να σταθεροποιηθεί η κερδοφορία EBITDA στα επίπεδα των 600 – 900 εκατ. ευρώ ετησίως ανάλογα με το περιθώριο διύλισης και τη διακύμανση της ισοτιμίας και αυτό φαίνεται να το επιτυγχάνουμε, ανέφερε χθες η διοίκηση στους αναλυτές.

Πράγματι μετά τη χρονιά ρεκόρ του 2017, που βοηθήθηκε από τους εξωτερικούς παράγοντες (αργό, ισοτιμία, περιθώρια) και φέτος ο όμιλος συνεχίζει στην ίδια ρότα παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον της αγοράς έχει επιδεινωθεί.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί η έμφαση που δίνεται και στη βελτίωση του δανειακού προφίλ με την ανανέωση των δανείων του ομίλου με καλύτερους όρους που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, η οποία συνδυάζεται και με μείωση της μόχλευσης.

Ο δανεισμός θα μειωθεί ακόμη περισσότερο στις αρχές του 2019 όταν και αναμένεται να εισρεύσουν τα έσοδα από την πώληση του ΔΕΣΦΑ. Όπως ανέφερε ο αν. διευθύνων σύμβουλος Α. Σιάμισης, η πώληση θα φέρει επιπλέον κεφάλαια που θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του δανεισμού και για επιστροφές στους μετόχους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτο μέρισμα.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ πάντως φάνηκε αισιόδοξη για την πορεία του ομίλου, σημειώνοντας ότι οι αγορές πλέον λειτουργούν καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια, ο τουρισμός εξελίσσεται θετικά ενώ και η εσωτερική κατανάλωση είναι θετική, παρά τη μείωση των όγκων (λόγω του πετρελαίου θέρμανσης) στο πρώτο τρίμηνο. Αντίθετα τα καύσιμα κίνησης εμφανίζουν θετικό πρόσημο (6% πετρέλαιο κίνησης και 2% οι βενζίνες).

Για το Ιράν τέλος η διοίκηση απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες λόγω της εμπιστευτικότητας της συμφωνίας, αποκάλυψε ωστόσο ότι το υπόλοιπο της οφειλής είναι πλέον ασήμαντο για τα μεγέθη του ομίλου ΕΛΠΕ.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε ισχυροί για το υπόλοιπο του έτους, δε θα επηρεαστεί σημαντικά η απόδοσή μας από τις προγραμματισμένες μικρές συντηρήσεις στις μονάδες, αναμένουμε θετικό έτος αλλά και θετική είσοδο στο 2019, ανέφερε ο κ. Σιάμισης, ο οποίος ξεκαθάρισε εξαρχής στο χθεσινό confcall ότι δε θα κάνει κανένα σχόλιο για το διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πώληση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ.