Επιτροπή Ανταγωνισμού: Σε αυστηρότερο στάδιο ελέγχου περνά το deal ΔΕΠΑ – Shell – Αναμένονται μέτρα για τον ανταγωνισμό αλλά και καθυστέρηση της αποκρατικοποίησης

πηγή: energypress.gr Κωνσταντίνος Φιλίππου

Σε περιπέτειες μπαίνει η υπόθεση της εξαγοράς από τη ΔΕΠΑ του μεριδίου της Shell σε ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής καθώς, όπως αναφέρουν πηγές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού περνά την υπόθεση σε αυστηρότερο στάδιο έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανεξάρτητη διοικητική αρχή αναμένεται να κινήσει τη διαδικασία της «πλήρους διερεύνησης» της συγκέντρωσης, με βάση τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Αυτήν τη φάση του ελέγχου την ενεργοποιεί ο ίδιος ο πρόεδρος της αρχής όταν διαπιστώνει πως η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση «προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επί μέρους αγορές που αφορά (σ.σ. η συγκέντρωση)».

Η διαδικασία της πλήρους διερεύνησης κοινοποιείται στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, ορίζουν οι διατάξεις του νόμου, και αυτές θα πρέπει είτε να προτείνουν τροποποιήσεις για τη συγκέντρωση είτε να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Πηγές θέλουν τη διοίκηση της ΔΕΠΑ να περιμένει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 17 Σεπτεμβρίου. Αυτή είτε θα ήταν είτε η έγκριση του deal ΔΕΠΑ – Shell είτε η υπαγωγή της υπόθεσης στο προαναφερόμενο στάδιο διερεύνησης.

Αν η εξαγορά ήταν μία απλή χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στον ανταγωνισμό θα είχε πάρει το πράσινο φως. Κάτι τέτοιο συνέβη με την πώληση του μεριδίου (51%) της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας. Αυτό το απέκτησε έναντι 57 εκατ. ευρώ η ιταλική ΕΝΙ, η οποία είχε το 49% της εταιρίας.

Προφανώς, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, λόγω της δεσπόζουσας θέσης που αποκτά η δημόσια επιχείρηση στα δίκτυα διανομής αλλά και στην προμήθεια φυσικού αερίου της Αττικής η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ζητήσει τη λήψη μέτρων προκειμένου να δοθεί χώρος στον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο φάκελος της υπόθεσης από τη μέρα της εκκίνησης της φάσης των πιο αυστηρών ελέγχων περνά σε προθεσμία 45 ημερών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε διάστημα 90 ημερών από τότε που κινείται η διαδικασία η ανεξάρτητη διοικητική αρχή θα πρέπει να εκδώσει απαγορευτική απόφαση της συγκέντρωσης αν κι εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που ορίζει η νομοθεσία, όπως ο σημαντικός περιορισμός του ανταγωνισμού. Αν περάσει το διάστημα των 90 ημερών χωρίς να εκδοθεί απορριπτική απόφαση τότε η συγκέντρωση θεωρείται πως η συγκέντρωση έχει εγκριθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του Ιουλίου η ΔΕΠΑ είχε ανακοινώσει τη συμφωνία με τη Shell με την οποία εξαγόραζε έναντι συνολικού τιμήματος 150 εκατ. ευρώ το 49% της πολυεθνικής στην ΕΠΑ και την ΕΔΑ Αττικής. Σημειώνεται πως η Shellεπιδίωκε την αποχώρηση της από το φυσικό αέριο στο πλαίσιο γενικότερης απόφασης που έλαβε η μητρική της για αποεπένδυση δραστηριοτήτων της.

Η αποκρατικοποίηση

Η διαφαινόμενη εξέλιξη φαίνεται ότι οδηγεί σε καθυστέρηση την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση με βάση την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συναλλαγών που αφορούσαν τη συμμετοχή της δημόσιας επιχείρησης στις θυγατρικές της είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρίες την εμπορία και τις υποδομές.

Στο τμήμα της εμπορίας (προμήθεια και διεθνείς συμβάσεις προμήθειας) το δημόσιο θα διατηρούσε μειοψηφικό ποσοστό μετοχών αλλά και βέτο σε ζητήματα συμβολαίων με ξένους προμηθευτές.

Στην εταιρία των υποδομών (δίκτυα διανομής και μεγάλα διεθνή επενδυτικά σχέδια) το δημόσιο θα διατηρούσε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών,

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία της αποκρατικοποίησης θα πρέπει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, όσο ο φάκελος βρίσκεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τόσο πιο πίσω θα πηγαίνει ο διαγωνισμός.