Απειλή για αναδρομικές εισφορές 2 ετών σε έως 250.000 επαγγελματίες

Capital.gr

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Με αναδρομικές εισφορές δύο ετών θα επιβαρυνθούν, όπως όλα δείχνουν, έως 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2019, μαζί με τις “μειωμένες” – κατά τ’ άλλα – εισφορές που θα ισχύσουν σε τρεισήμισι μήνες από σήμερα.

Ναι μεν οι εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και του κλάδου εφάπαξ θα ανέλθουν για όλους στο επίπεδο των 64,5 ευρώ /μήνα (11% Χ 586 ευρώ) από την 1η Ιανουαρίου 2019, βάσει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, ωστόσο δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα το εξής: τι θα συμβεί με τις εισφορές του 2017 -2018.

Δηλαδή, δεν έχει αποσαφηνισθεί το αν θα πρέπει να καταβληθούν, αλλά και το πώς θα υπολογισθούν. Επίσης, δεν έχει αποσαφηνισθεί το πότε θα ξεκινήσει η καταβολή τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες,  επικρέμεται – προς το παρόν – η απειλή της αναδρομικής επιβολής των εν λόγω  εισφορών των δύο τελευταίων ετών. Εξάλλου, εφόσον κριθούν από το υπουργείο Εργασίας ως καταβλητέες, θα πρέπει – με βάση όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου – να συμπεριληφθούν στη βάση υπολογισμού των εισφορών του 2019, καθότι αποτελούν ”εισόδημα”, όπως ισχύει και για τις καταβληθείσες εισφορές κύριας ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Έτσι θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού των εισφορών κύριας ασφάλισης – υγείας το 2019, ροκανιζοντας ακόμα περισσότερο τα οφέλη από τη μείωση της εισφοράς κύριας ασφάλισης…

Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα μπορούσε να ακυρωθεί  πλήρως στην πράξη η όποια ελάφρυνση θα προέκυπτε από τον τρόπο υπολογισμού των εν λόγω εισφορών από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Και αυτό γιατί, μαζί με τις μειωμένες τρέχουσες εισφορές του 2019, θα πρέπει πιθανόν  να καταβληθούν, έστω και σταδιακά, οι παλαιότερες εισφορές, δηλαδή του 2017, αλλά και του 2018.

Επίσης, την γκρίζα ζώνη την οποία έχουν αφήσει πίσω οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες ενισχύει το γεγονός ότι δεν έχει διευκρινισθεί – όπως φάνηκε και στα παραδείγματα τα οποία χθες έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας – αν θα ισχύσουν οι εκπτώσεις έως 50% στις εισφορές, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο Κατρούγκαλου για όσους επιστήμονες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 7.032 έως 58.000 ευρώ.

Οι εισφορές επικουρικού-εφάπαξ ισχύουν από την 1/1/2017

Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές υπέρ του επικουρικού, ύψους 7% και εφάπαξ, ύψους 4% (αθροιστικά, δηλαδή, 11% ), σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, ισχύουν τυπικά από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας, αλλά και το αρμόδιο ασφαλιστικό ταμείο (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) δεν έχουν έως τώρα, δηλαδή εδώ και 21 μήνες (σ.σ. από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Σεπτέμβριο του 2018) αποστείλει τα σχετικά ειδοποιητήρια στους υπόχρεους.

Συνεπώς, ουδείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει καταβάλει τις σχετικές εισφορές.

Αυτές, όμως, δεν έχουν βεβαιωθεί ως ληξιπρόθεσμες οφειλές για τους εν λόγω αυταπασχολούμενους, δεδομένου ότι δεν έχουν καταλογισθεί από το ΕΤΕΑΕΠ.

Ο κ. Τσίπρας το περασμένο Σαββάτο, αλλά και, χθες, με ανακοίνωση του, το υπουργείο Εργασίας αναφέρθηκαν μόνο στο πώς θα υπολογισθούν οι εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ από το 2019.

Συγκεκριμένα, αυτές θα υπολογιστούν μεν με το ίδιο ποσοστό το οποίο προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου (11%), αλλά το καταβλητέο ποσό θα προκύψει για όλους επί του βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή επί των 586 ευρώ.

Έτσι, προκύπτει ότι οι εισφορές για επικουρικό – εφάπαξ θα ανέλθουν στα 64,5 ευρώ/μήνα και στα 774 ευρώ ετησίως, είτε κάποιος ασφαλισμένος έχει δηλώσει εισόδημα κάτω από 7.032 ευρώ (586 ευρώ Χ 12) ετησίως, είτε κάτω από 7.032 ευρώ.

Αντίθετα, καμία αναφορά δεν έγινε (ούτε καν από το υπουργείο Εργασίας!) για το τι θα συμβεί με τις εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν το 2017 και το 2018.   Υποτίθεται πως οι εισφορές 11% για επικουρικό – εφάπαξ το 2017 έπρεπε να υπολογισθούν με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016.

Οι δε εισφορές του 2018 έπρεπε να καταβληθούν επί του 85% του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2017, συν τις κατάβλητέες εισφορές του 2017 βάσει του καθαρού εισοδήματος του 2016.

Μόνη ελάφρυνση για τις σχετικές εισφορές τόσο για το 2017, όσο και για το 2018 είναι έκπτωση έως 50%.

Τα σενάρια για παλιές εισφορές

Στελέχη των ταμείων με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr ανέφεραν “με κάθε επιφύλαξη” πως το πιο πιθανό σενάριο είναι να καταλογισθούν κανονικά, αλλά να δοθεί δυνατότητα πολύ σταδιακής αποπληρωμής τους, παράλληλα όμως με τις τρέχουσες εισφορές επικουρικού – εφάπαξ κλπ.

Το ερώτημα το οποίο τίθεται σε αυτό το σημείο είναι το εάν οι εισφορές του 2017 – 2018 θα υπολογισθούν  με τη φόρμουλα που θα ισχύσει το 2019 ή με εκείνη που ίσχυσε και για τις άλλες εισφορές στα εν λόγω έτη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως πιθανότερο σενάριο το πρώτο.