Κέρδη 1,4% για το αργό

Capital.gr

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το αργό εν μέσω της αυξημένης γεωπολιτικής έντασης μετά την κατάρριψη ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους της Ρωσίας στη Συρία.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδισε 94 cents ή 1,4% κλείνοντας στα 69,85 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Νοεμβρίου ενισχύθηκε 98 cents ή 1,3% στα 79,03 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Η απώλεια του ρωσικού αναγνωριστικού, το οποίο καταρρίφθηκε από τη συριακή αεράμυνα, ενισχύει την γεωπολιτική αστάθεια και την αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε το Ισραήλ επισημαίνοντας ότι ισραηλινά μαχητικά χρησιμοποίησαν το ρωσικό αεροσκάφος ως ασπίδα έναντι του συστήματος αεράμυνας της Συρίας. Το υπουργείο προειδοποίησε το Ισραήλ ότι “διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα για να αντιδράσει”.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε παράλληλα και στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ τη Δευτέρα για την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολ. και την απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης σήμερα για αντίποινα σε αμερικανικά αγαθά 60 δισ. δολ.