ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ : Είπαν «όχι» στις χορηγίες που μυρίζουν πετρέλαιο

Πηγή: efsyn.gr Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ηρώδειο και παρέμβαση μέσα στο αρχαίο ωδείο πραγματοποίησαν χθες το βράδυ μέλη  της Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων πριν από την έναρξη μουσικοθεατρικής παράστασης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΣΕ), της μεγαλύτερης οργάνωσης απόδημων Ηπειρωτών.

Αφορμή για την κινητοποίηση προκάλεσε το γεγονός ότι ανάμεσα στους χορηγούς της παράστασης  βρισκόταν ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Οπως είναι γνωστό, στις εταιρείες ΕΛΠΕ, Energean Oil & Gas και REPSOL έχει παραχωρηθεί ολόκληρη η Ηπειρος για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ανάλογη διαμαρτυρία είχε πραγματοποιηθεί και στις 5 Αυγούστου όταν συλλογικότητες ενάντια στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων διαδήλωσαν έξω από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, σε φεστιβάλ με διοργανωτές την Περιφέρεια Ηπείρου, το δήμο Δωδώνης και την εφορεία αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο οποίο ήταν χορηγοί -μεταξύ άλλων-  οι εταιρείες Energean Oil & Gas και ΕΛΠΕ.

“Καταλαβαίνουμε πολύ καλά, ότι χορηγίες σαν κι αυτές εντάσσονται στις προσπάθειες των εταιρειών να εξαγοράσουν τη συναίνεση και τη σιωπή των τοπικών κοινωνιών στα -καταστροφικά για το περιβάλλον, την υγεία, τον τουρισμό και τις παραδοσιακές δραστηριότητες- έργα που έχουν, ήδη, δρομολογήσει στην Ήπειρο”, αναφέρει η Πρωτοβουλία.

Στη χθεσινή κινητοποίηση οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν δυο πανό που έγραφαν: “Οι χορηγίες σας μυρίζουν αίμα – Δεν θα γίνουμε δούλοι των εταιρειών” και “Εξορύξεις πετρελαίου – Οι εταιρείες κερδίζουν, οι λαοί πληρώνουν”.

Πριν από την παράσταση και μέσα στο χώρο του θεάτρου, ακτιβιστική ομάδα γυναικών της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων πραγματοποίησε ολιγόλεπτη παρέμβαση. Πιο συγκεκριμένα, ντυμένες με στολές που παρέπεμπαν στις παραδοσιακές Ηπειρώτικες, χόρεψαν κρατώντας πλακάτ κατά των εξορύξεων το “Εχετε γεια βρυσούλες”, με στίχους προσαρμοσμένους στην περίσταση και καταχειροκροτήθηκαν από το Ηπειρωτικό, κατά βάση, κοινό της παράστασης.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρουσία μιας διμοιρίας των ΜΑΤ και άλλων αστυνομικών δυνάμεων μπροστά στην είσοδο του θεάτρου απέναντι σε μια ειρηνική διαδήλωση, γεγονός που προκαλούσε τη δυσαρέσκεια των εισερχόμενων θεατών αλλά και Ελλήνων και ξένων περιπατητών.