Ανακοίνωση με αφορμή τα καυσόξυλα και το πετρέλαιο θέρμανσης ΤΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τρίτη 16/10/2018 – 19:26 902.gr

Ανακοίνωση με αφορμή τα καυσόξυλα και το πετρέλαιο θέρμανσης εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Γρεβενών του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι στο Νομό Γρεβενών ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς και το κρύο κρατάει αρκετούς μήνες, εξανεμίζοντας τα έτσι και αλλιώς χαμηλά εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών. Η μέχρι τώρα πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, υλοποιώντας απαιτήσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, με τις συνεχόμενες ανατιμήσεις στα καύσιμα, έχει μετατρέψει την θέρμανση των λαϊκών νοικοκυριών σε είδος πολυτελείας.

Στα πλαίσια του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου και της «δίκαιης ανάπτυξης» που επικαλείται η κυβέρνηση, η θέρμανση αντιμετωπίζεται σαν ένα χρυσοφόρο εμπόρευμα για να αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων και μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα (διυλιστήρια, πετρελαϊκοί όμιλοι κ.λπ.). Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται τα επιχειρησιακά σχέδια για τηλεθέρμανση με βιομάζα (π.χ. Δεσκάτη).

Το τελευταίο διάστημα στα Γρεβενά έχει ξεσπάσει μια αποπροσανατολιστική συζήτηση για τα καυσόξυλα, η οποία δεν είναι τυχαία, βάζοντας σε αντιπαράθεση το ατομικό δικαίωμα θέρμανσης των λαϊκών οικογενειών με καυσόξυλα, με το ποιος θα κόψει τα καυσόξυλα και αν αυτό γίνεται με νόμιμο ή παράνομο τρόπο, την στιγμή που οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (π.χ. το δασαρχείο) από την υποστελέχωση και την απαξίωση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια από τις πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν είναι σε θέση να ασκήσουν τον παραμικρό έλεγχο.

Έτσι λογική εξέλιξη είναι να μεταφερθεί το πρόβλημα προς τα κάτω, στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, στους δασεργάτες, στους δασικούς συνεταιρισμούς και τα λαϊκά νοικοκυριά, που η πλειοψηφία τους είναι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά προκειμένου να αγοράσουν τα καυσόξυλα που μέχρι τώρα τα προμηθεύονταν δωρεάν.

Την ίδια στιγμή, λόγω του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, υπάρχει η τάση της συγκέντρωσης της παραγωγής και διανομής ξύλων σε λίγα χέρια, έτσι σε βάθος χρόνου θα αρχίσουν να μπαίνουν στο «παιχνίδι» της διάθεσης καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες μεγάλες επιχειρήσεις αποκομίζοντας τεράστια υπερκέρδη, εκτοπίζοντας από τη μέση δασεργάτες, μικρούς συνεταιρισμούς και όσους μικρούς ασχολούνται με την υλοτομία.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι και το πρόβλημα της θέρμανσης δεν μπορεί να λυθεί με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Χρειάζεται αγώνας από το εργατικό λαϊκό κίνημα με πλαίσιο πάλης προς όφελος της λαϊκής οικογένειας, να αποτραπούν τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν μετατρέψει την θέρμανση των λαϊκών νοικοκυριών σε είδος πολυτελείας. Ταυτόχρονα η πάλη του λαού να οδηγήσει στο άνοιγμα του δρόμου για την εργατική – λαϊκή εξουσία, όπου με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, όπου η γη και η παραγωγή θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, θα αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία, θα εξασφαλίσει στην λαϊκή κατοικία φθηνή θέρμανση στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του συνόλου των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Είναι επιτακτική η ανάγκη στις σημερινές συνθήκες οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι να οργανώσουν την πάλη τους μέσω των σωματείων τους, των συλλόγων τους, των επιτροπών αγώνα και να διεκδικήσουν:

  • Φθηνή θέρμανση για όλους με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα της λαϊκής οικογένειας.
  • Αύξηση του δικαιώματος των καυσόξυλων για να καλύπτουν πλήρως τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων με ταυτόχρονη αύξηση των αναδασωτέων εκτάσεων των οικισμών.
  • Κανένα σχολείο, κανένας παιδικός σταθμός, νοσοκομείο, δημόσιες υπηρεσίες, καμιά λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να μείνει χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση του βαρύ χειμώνα.
  • Μέτρα προστασίας για τους άνεργους, τους χαμηλοαμειβόμενους και τις οικογένειές τους.
  • Να στελεχωθούν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με το αναγκαίο προσωπικό, με μέσα και πόρους, ώστε να μπορούν να υλοποιούν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
  • Λαϊκή συμμαχία και οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση, για την απόκρουση και την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής».