Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξημένο επίδομα ή διπλασιασμό των δικαιούχων εξετάζει η κυβέρνηση

newpost.gr ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Δύο εναλλακτικά σενάρια έχουν πέσει τελευταία στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στην χορήγηση φέτος σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.

Η εξέταση δύο εναλλακτικών  σεναρίων έχει να κάνει με το γεγονός ότι φέτος η λιανική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης εκτοξεύτηκε στα ύψη,κι αυτό  εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών το αργού πετρελαίου και της ανατίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω  να πωλείται στους καταναλωτές κατά 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι (0,9 ευρώ/λίτρο) με μέση λιανική τιμή διάθεσης το 1,1 ευρώ/λίτρο.

Και τα δύο σενάρια εμπεριέχουν την επιλογή του διπλασιασμού του κονδυλίου του προϋπολογισμού του Κράτους, που διατίθεται για την επιδότηση σε δικαιούχους του πετρελαίου θέρμανσης, από 56 εκατομμύρια πέρυσι σε 100 εκατομμύρια φέτος. Το πρόσθετο κονδύλι των 50 εκατομμυρίων ευρώ θα προέλθει από το  φετινό υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού  που εκτιμάται στα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρώτο, προς εξέταση, σενάριο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τον διπλασιασμό της περυσινού επιδόματος για τους περίπου 300.000 δικαιούχους ανεξαρτήτως σε ποια από τις τέσσερις γεωγραφικές περιοχές της χώρας διαμένουν και όχι μόνον για τους δικαιούχους της πρώτης και ψυχρότερης  γεωγραφικής περιοχής που περιλαμβάνει απομακρυσμένους  και ορεινούς  δήμους όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

Με την εφαρμογή αυτού του σεναρίου που θα προβλέπει τον διπλασιασμό της επιδότησης (από 0,125 ευρώ/λίτρο πέρυσι σε 0,25 ευρώ/λίτρο φέτος) θα καλυφθεί πλήρως η διαφορά στο κόστος θέρμανσης λόγω της φετινής αυξημένης λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο παρά την κάμψη, τις τελευταίες ημέρες, έφτασε να διατίθεται από  1-1,30 ευρώ το λίτρο σε νησιά του Αιγαίου και απομακρυσμένες περιοχές.

Το δεύτερο, προς εξέταση, σενάριο προβλέπει κι αυτό το διπλασιασμό, φέτος, του κρατικού κονδυλίου στα 100 εκ.ευρώ για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης

Στην περίπτωση όμως αυτή εξετάζεται το ενδεχόμενο να χορηγηθεί το ίδιο ποσό επιδότησης με πέρυσι (0,125 ευρώ/λίτρο) σε διπλάσιο όμως   αριθμό  δικαιούχων, δηλαδή να επιδοτηθούν 600.000 νοικοκυριά αντί 300.000 πέρυσι.Οποιο από τα δύο σενάρια τελικώς επιλεγεί, αυτό που θα αλλάξει φέτος θα είναι η εφάπαξ καταβολή του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης με κατάργηση της προκαταβολής που δινόταν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους για όσους δικαιούχους είχαν υποβάλλει νωρίς τα σχετικά δικαιολογητικά αγοράςΗ εφάπαξ καταβολή σε κάθε δικαιούχο του επιδόματος αναμένεται να γίνει το αργότερο εντός του πρώτου διμήνου του 2019  και το κόστος της επιδότησης θα επιβαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό του πετρελαίου.