ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τι εισφορές θα πληρώνουν οι επαγγελματίες το 2019 – Αναλυτικοί πίνακες

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με το νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή

Αλλάζουν τα δεδομένα για τις εισφορές τουλάχιστον 250.000 επαγγελματιών από την 1η Ιανουαρίου 2019 με το νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Για την μεγάλη κατηγορία των μη μισθωτών που ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΑΕΕ το ασφάλιστρο για σύνταξη πέφτει στο 13,33% από τα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου. Αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και τα ασφάλιστρα και για τους τίτλους κτήσης, όπως και για τα μπλοκάκια που ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι ως οιονεί μισθωτοί.

Από τον Γενάρη του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει και η εισφοροδότηση των τίτλων κτήσης με το νέο πλέον ασφάλιστρο του 13,33% αφού αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει τα διαδικαστικά για την παρακράτηση των εν λόγω εισφορών στις πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.

Με τις αλλαγές διαμορφώνονται τέσσερις διαφορετικές ταχύτητες εισφορών  από 1/1/2019 για τους μη μισθωτούς, δηλαδή για ελεύθερους επαγγελματίες, μπλοκάκια και όλους όσοι αμείβονται με τίτλο κτήσης. Το money – money.gr ετοίμασε έναν πλήρη οδηγό και για τις 4 ταχύτητες ασφαλίστρων που μπαίνουν σε εφαρμογή από 1/1/2019.

– Οι τίτλοι κτήσης θα έχουν ασφάλιστρο για σύνταξη στο 13,33% και όχι στο 20%.

– Τα μπλοκάκια που ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες εκτός της πλατφόρμας του νόμου Κατρούγκαλου θα καταβάλλουν 13,33% για σύνταξη. Αντίθετα τα μπλοκάκια που ασφαλίζονται ως οιονεί μισθωτοί θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους όπως σήμερα.

Συνέχεια στο protothema.gr