ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Απώλειες για 11η συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε το πετρέλαιο

Απώλειες για 11η συνεχόμενη συνεδρίαση εμφάνισε απόψε η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καταγράφοντας το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από το 1983.

Τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,03 δολάρια ή κατά 1,73% και τερμάτισαν κάτω του ψυχολογικού ορίου των 60 δολαρίων, και συγκεκριμένα στα 59,18 δολάρια ανά βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Οκτώβριο, όταν και σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει χάσει τουλάχιστον το 20% της αξίας της.

Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια Brent στο Λονδίνο διολίσθησαν κατά 0,85 δολάρια ή κατά 1,20% και έκλεισαν στα 69,37 δολάρια ανά βαρέλι.

Η πτώση του πετρελαίου οφείλεται τόσο στην αύξηση της διεθνούς παραγωγής, όσο κυρίως στις εξαιρέσεις των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μεγαλύτεροι αγοραστές αργού, όπως για παράδειγμα η Κίνα, η Ινδία, η Κορέα, η Ιαπωνία κ.α.

Στο πτωτικό σπιράλ συμβάλλουν επίσης, οι αδύναμες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην προοπτική μείωσης της παραγωγής, ως μέτρο ανακοπής των καθοδικών πιέσεων.

«Ευτυχώς Σαουδική Αραβία και ΟΠΕΚ δεν θα περικόψουν την παραγωγή αργού» επεσήμανε χαρακτηριστικά, προτού προσθέσει: «Οι τιμές στο πετρέλαιο θα έπρεπε να είναι ακόμη χαμηλότερες, με βάση τα αποθέματα».

naftemporiki.gr