ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

«Βουτιά» 7,1%, στα 55,69 δολάρια, για το πετρέλαιο τύπου Brent

Οι συνεχείς επιθέσεις του Τραμπ κατά του ΟΠΕΚ, η άνοδος του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και οι φόβοι για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Κίνας – ΗΠΑ είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δώδεκα ημέρες πτώσης, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διαδοχικών απωλειών, σημείωσε χθες η τιμή του πετρελαίου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει τον ΟΠΕΚ και τη Σαουδική Αραβία να μη μειώσουν την παραγωγή του «μαύρου χρυσού». Η μεγάλη υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου επιταχύνθηκε χθες το βράδυ με τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού (WTI) να υποχωρούν κατά 7,1% στα 55,69 δολάρια ανά βαρέλι, μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2015. Η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 6,6% στα 65,47 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του WTI έχει υποχωρήσει κατά 28% από το υψηλότερο επίπεδο όπου είχε βρεθεί τον Οκτώβριο και η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει κατά 25%. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επαναλάβει πολλάκις ότι επιθυμεί χαμηλές τιμές πετρελαίου και μάλιστα σε tweet της Δευτέρας σχολίασε ότι «οι τιμές θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερες βάσει της προσφοράς». Η ανάρτηση αυτή οδήγησε σε μεγάλη υποχώρηση της τιμής τη Δευτέρα, που κλιμακώθηκε χθες, καθώς εντάθηκε η ανησυχία για παγκόσμιο περιορισμό της ζήτησης και για υπερπροσφορά πετρελαίου το 2019. Οι συνεχείς επιθέσεις του Τραμπ κατά του ΟΠΕΚ, η άνοδος του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και οι φόβοι για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Κίνας – ΗΠΑ, είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Την περασμένη Κυριακή, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία δεν κατέληξαν σε επίσημη απόφαση για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου να υπάρξει υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά το 2019. Προειδοποίησαν απλώς ότι μπορεί να χρειαστούν νέες στρατηγικές, καθώς λόγω της πιθανότητας υπερπροσφοράς η τιμή του αργού πετρελαίου θα πέσει ακόμα πιο γρήγορα. Επίσης, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει μείωση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ανά ημέρα. «Δεδομένου του αυξανόμενου παγκόσμιου πλεονάσματος για το πρώτο μισό του 2019, ο ΟΠΕΚ πιθανώς να προσπαθήσει να αγνοήσει τις πιέσεις του προέδρου Τραμπ όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε στο Bloomberg ο Γουόρεν Πίτερσον, αναλυτής της ING Bank.

Η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε σημαντικά εντός του 2018, φτάνοντας τον Οκτώβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, λόγω και της απόφασης του Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν και να απαγορεύσει την αγορά πετρελαίου από τη χώρα που είναι μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως. Ωστόσο, η τιμή του WTI και του Brent έχει υποχωρήσει έκτοτε εν μέρει εξαιτίας του γεγονότος πως στις αρχές Νοεμβρίου ο Τραμπ εξαίρεσε οκτώ χώρες από τον περιορισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Έντυπη Καθημερινή