ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ακριβαίνουν τα καύσιμα στη Βουλγαρία, ο απόηχος στη Ροδόπη

energypress.gr 14/11/2018

Μία Κυριακή διαμαρτυρίας πέρασε η Βουλγαρία, οι κάτοικοι της οποίας προχώρησαν σε μαζικές συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας με αιχμή του δόρατος την τιμή της βενζίνης. Οι διαδηλωτές που έκαναν παραστάσεις στη Σόφια, τη Στάρα Ζαγόρα, το Μπάνσκο, στα Κούλατα (τελωνείο Προμαχώνα) και αλλού ζήτησαν έως και την παραίτηση της κυβέρνησης θεωρώντας ότι επιβάλλει επαχθή φορολογία και αυξημένες τιμές όπως αυτή των καυσίμων. Άξιο αναφοράς είναι πως η διαμαρτυρία οργανώθηκε μέσω social media, παρόλα αυτά κατά εκατοντάδες ήταν ο κόσμος που έσπευσε να διαμαρτυρηθεί. Κάτι αντίστοιχο είχαν κάνει άλλωστε πριν μερικά χρόνια, με αντικείμενο την τότε διαφαινόμενη αύξηση στην τιμολογιακή πολιτική στο ρεύμα, με επιτυχία.

Με την τιμή να παίρνει την ανιούσα, χιλιάδες πολίτες σε όλη την Βουλγαρία διαδήλωσαν την Κυριακή ενάντια στις υψηλές τιμές καυσίμων, αποκλείοντας την κυκλοφορία σε 20 πόλεις της χώρας και στους κύριους οδικούς άξονες μεταξύ των οποίων και στις προσβάσεις προς την Τουρκία και την Ελλάδα.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις στρέφονταν επίσης κατά της αύξησης της φορολογίας των ρυπογόνων οχημάτων και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Οι διαδηλωτές υπογράμμιζαν το χαμηλό επίπεδο των μισθών και ζητούσαν την παραίτηση της συντηρητικής κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ. Τρεις αυτοκινητόδρομοι και πολλές οδοί παρέμειναν κλειστοί επί ώρες, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία στη νοτιοδυτική Βουλγαρία προς την Ελλάδα, νότια προς την Τουρκία και στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Άξιο αναφοράς είναι πως μέχρι και το συνδικάτο της αστυνομίας υποστήριξε τις διαδηλώσεις με δήλωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα πάντως με την κυβέρνηση, οι φόροι τους οποίους επιβάλλει η Βουλγαρία στα καύσιμα παραμένουν οι χαμηλότεροι στην ΕΕ, κάτι που πράγματι ισχύει.

Ο απόηχος στη Ροδόπη
Τελικά από το λάκκο στον οποίο έχουν βουλιάξει πολλοί Ροδοπίτες επαγγελματίες, ιδίως πρατηριούχοι, μπορεί να φαίνεται ανήμπορη να τους βγάλει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ενδέχεται τελικά …να σωθούμε από τους γείτονες.  Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης και το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Γιώργος Τσαμπαζλής σχολιάζουν τις εξελίξεις στον “Χ”.

Μία εξέλιξη που νομοτελειακά κάποτε θα ερχόταν, βλέπει ο κος Βαφειάδης, κι εξηγεί “καθώς αναπτύσσεται η οικονομία της Βουλγαρίας, είναι αυτονόητο ότι θα έρχονταν και αυξήσεις. Όταν ένα κράτος έχει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, μοιραία αυξάνονται και οι φόροι οι οποίοι από ό,τι πληροφορούμε δεν θα είναι μόνο οι άμεσοι αλλά και οι έμμεσοι”. Δεν βλέπει την κατάσταση εκδικητικά, μιας που όπως λέει “οι μισθοί δεν αυξάνονται στην γειτονική χώρα”, την ίδια ώρα όμως αυξάνεται η άμεση και έμμεση φορολογία.
Το καύσιμο είναι “η εύκολη λύση”, σύμφωνα με τον πρόεδρο, “το έχουμε δει και στην χώρα μας”.

Ο κος Βαφειάδης ανέδειξε μάλιστα, πως όταν αυξάνονται οι τιμές στην ενέργεια, έπειτα αυξάνονται οι τιμές σε πολλά προϊόντα. “Το πρόβλημα για τους γείτονες είναι ότι δεν έχουν ανέβει οι μισθοί. Αλλά εκείνοι αντιδρούν, σε σχέση με εμάς που μας έχει πιάσει ο καναπές”, διαπίστωσε σε άλλο σημείο, προτάσσοντας στην συζήτηση το ότι “ούτε στις γενικές συνελεύσεις δεν έρχονται οι συνάδελφοι, όχι να τους οργανώσεις για διαμαρτυρίες”.

Αναφορικά πάντως με το πως επηρεάζει η άνοδος των τιμών την τοπική αγορά, ο πρόεδρος σημειώνει “μία αύξηση στην βενζίνη στην γειτονική χώρα, θα βοηθήσει τους δικούς μας επιχειρηματίες”.

Το μονοπώλιο της ρωσικής εταιρίας Lukoil πίσω από την αύξηση των τιμών, βλέπει ο Γ. Τζαμπαζλής ο οποίος σχεδόν αδιαφορεί για την κατάσταση στην γειτονική χώρα, εξηγώντας εμμέσως πλην σαφώς πως πρέπει να επικεντρωθούμε στα εν οίκω μας, κοινώς στη μείωση των τιμών στο ελληνικό καύσιμο. “Το θέμα είναι να πέσουν οι τιμές στην Ελλάδα, σε όλα τα καύσιμα, για αν ζεσταθεί ο κόσμος. Σήμερα το πρωί είχε 6 βαθμούς, ενώ η Αθήνα είχε 15 βαθμούς… Κι αυτό πρέπει να το καταλάβει το κράτος. Πρέπει να το ακούσουν επιτέλους οι πολιτικοί, για να πιέσουν. Εμείς κάναμε μία προσπάθεια, αλλά δεν έγινε τίποτα”, είπε χαρακτηριστικά.

Το σχόλιό του πάντως για το πως θα επηρεαστεί η αγορά της Ροδόπης, είναι χαρακτηριστικό, καθώς εξηγεί πως η διαφορά τιμής δεν είναι ακόμη αποτρεπτική. “Η Βουλγαρία είναι ακόμη η χώρα που πουλάει τα φθηνότερα καύσιμα, έχει τους χαμηλότερους φόρους”, λέει αν και παρουσιάζει ως προπομπός νέας αύξησης στην τιμή του καυσίμου στη Βουλγαρία γιατί “κάποτε …θα σκάσει όλο αυτό”.

Τελικά, αυτό που δεν μπόρεσε να διεκδικήσει χρόνια τώρα η αγορά της Ροδόπης (ιδίως αναφορικά με τα καύσιμα και μετά το άνοιγμα του κάθετου άξονα) και δεν μπόρεσε να επιλύσει η ελληνική Πολιτεία, ίσως βρει λύση …από τους νόμους της αγοράς και εντέλει από τους ίδιους τους γείτονες.

(του Δήμου Μπακιρτζάκη, Χρόνος)