Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών για ΦΠΑ και καύσιμα ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΚΑΡΙΑΣ

902.gr

Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν την Τετάρτη η Δημοτική Αρχή Ικαρίας, μαζί με φορείς του νησιού, ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, εξαιτίας της οποίας οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες γονατίζουν από την ακρίβεια.

Θυμίζουμε ότι ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και την Τρίτη που δεν δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα που τέθηκαν από πλευράς δήμου.

Και την Τετάρτη ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία και να δώσει απάντηση.

Η Δημοτική αρχή σημειώνει:

«Επιμένουμε στη διεκδίκηση του αιτήματος, να μην μπει στους κατοίκους το δίλημμα “φαγητό ή πετρέλαιο” που μπαίνει σήμερα στον Ικαριώτη, αλλά και σε όλους τους νησιώτες και να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε:

1. Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου (μείωση τουλάχιστον 50%).

2. Να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος και ο ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

3. Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για εφοδιασμό πετρελαίου σε όλα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υποδομές.

4. Να δοθεί οικονομική βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης στο σπίτι.

5. Ως ελάχιστο δείγμα ανακούφισης να δοθεί έκτακτη αύξηση τουλάχιστον των λειτουργικών δαπανών των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Ικαρίας.

Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε με τα αιτήματα αυτά το συντονισμό των νησιωτικών δήμων ξεκινώντας από τη συζήτηση στο ΔΣ της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου».