Αλεξόπουλος: Τα ΕΛΠΕ είναι σε θέση να απαντήσουν στις προκλήσεις της ενεργειακής αγοράς – Εξελισσόμαστε σε σημαντικό παραγωγό και εξαγωγέα προϊόντων πετρελαίου

energypress.gr

Την στρατηγική των ΕΛΠΕ απέναντι στις νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται στην ενεργειακή αγορά τόσο σε ελληνικό όσο και και σε διεθνές επίπεδο, ανέπτυξε ο κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος, General Manager Group Strategic Planning & New Activities – Executive Member of the BoD  της εταιρείας, μιλώντας στο «20ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum» στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι οι ενεργειακές εταιρίες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όπως μειούμενη ζήτηση, συνεχώς καθαρότερα προϊόντα, ανταγωνισμό από χώρες με χαμηλό κόστος συμμόρφωσης και την μετάβαση στην οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Πρόσθεσε ότι “Έχοντας ολοκληρώσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και έργα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας με όφελος 400 εκατ. ετησίως, τα Ελληνικά Πετρέλαια μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Αξιοποιούμε τα υψηλής συνθετότητας, καθετοποιημένα διυλιστήρια μας και την προνομιούχο τοποθεσία τους και αναδεικνυόμαστε σε σημαντικό παραγωγό και εξαγωγέα προϊόντων πετρελαίου. Υλοποιούμε έργα ενεργειακής απόδοσης και ψηφιακού μετασχηματισμού, επενδύουμε στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας και επεκτείνουμε τις δραστηριότητες διεθνούς εμπορίας και ανανεωσίμων”.

Να σημειωθεί ακόμη ότι το φετινό “Invest in Greece” Forum πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς μετά από οχτώ συνεχή χρόνια διεθνών προγραμμάτων στήριξης και οικονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα έχοντας περατώσει μια σειρά κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και έχοντας επιτύχει μια συμφωνία για το θέμα της διευθέτησης του χρέους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών.

Υπό αυτό το πρίσμα, η χώρα έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης.