Στα ύψη το πετρέλαιο θέρμανσης!

emprosnet.gr

Τη θλιβερή πρωτιά της υψηλότερης τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης σε όλη τη χώρα κατέχει η Λέσβος, αφού με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Καυσίμων στην πόλη της Μυτιλήνης η τιμή πώλησης αγγίζει το €1,22 ανά λίτρο, ενώ η μέση τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα €1,05 ανά λίτρο!

Χιλιάδες ταλαιπωρημένα νοικοκυριά αναμένουν την έξτρα επιδότηση θέρμανσης μήπως και καταφέρουν να δώσουν παραγγελία πετρελαίου, την ώρα που τα στοιχεία από τους εμπόρους πετρελαιοειδών δείχνουν ότι η πτώση τους ανέρχεται σε τουλάχιστον 25% συγκριτικά με την περσινή χρονιά, τέτοια εποχή. Ακόμα και εκείνοι που παίρνουν την απόφαση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, παραγγέλνουν μικρές ποσότητες 300 έως 500 λίτρων, λόγω του υψηλού κόστους. Και όλα αυτά ενώ ο υδράργυρος έχει πάρει την… κατηφόρα και ο φετινός χειμώνας κάνει από πολύ νωρίς αισθητή την παρουσία του.

Εκείνο που έχει σημασία να αναφερθεί, είναι πως ακόμα και οι δυνητικά δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους εκ των προτέρων, αφού το σύστημα της προκαταβολής επιδόματος έχει καταργηθεί. Φυσικά, το ότι αυτό συνέβη σε εποχές που συγκυριακά οι τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλότερες, μικρή σημασία δείχνει να έχει για το κυβερνητικό επιτελείο. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι οι πρώτες δόσεις του επιδόματος να καταβάλλονται, πλέον, αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή πολύ αργά στο τέλος ουσιαστικά του χειμώνα, κάτι που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά πρέπει να βρουν τρόπο να ανταπεξέλθουν οικονομικά από την επιβάρυνση του πετρελαίου θέρμανσης, λαμβάνοντας… αναδρομικά τα χρήματα που τους αναλογούν.

Ακριβότερο κατά 14,7% σε σχέση με πέρυσι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληθωρισμού για το Νοέμβριο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι υψηλότερη κατά 14,7% σε σχέση με πέρυσι. Η Λέσβος κατέχει την πρωτιά στην κατάταξη με τις πιο υψηλές τιμές βάσει των στοιχείων από το Παρατηρητήριο Καυσίμων με €1,22/λίτρο, όπως και στις Κυκλάδες (€1,22/λίτρο), με τη Σάμο (€1,18/λίτρο) να ακολουθεί και την πεντάδα να ολοκληρώνεται με τη Μαγνησία (€1,146/λίτρο) και τη Θεσπρωτία (€1,142/λίτρο).

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η Απόφαση για την αναδρομική επιδότηση περσινών δικαιούχων με ποσό ύψους 15 εκ. ευρώ συνολικά, είναι θέμα ημερών. Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη περσινή Απόφαση είχε πάρει ΦΕΚ στις 27 Δεκεμβρίου. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η επιδότηση θέρμανσης δεν λύνει το πρόβλημα ακόμα και στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, στις περιπτώσεις που πρόκειται για κατοικίες με κεντρική θέρμανση, καθώς ο κανόνας είναι ότι δεν ανάβουν οι καυστήρες.

Σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ, το 26% δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση το Χειμώνα, ενώ ειδικά όσον αφορά στα φτωχά νοικοκυριά το ποσοστό εκτινάσσεται στο 45,3%!