ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στον χιονιά στρέφονται οι ελπίδες της αγοράς

19 12 2018 | 09:40 energypress.gr

Oι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Ακόμη και λίγες ημέρες με κρύο είναι αρκετές για να «ζεστάνουν» την αγορά, καθώς οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου για να κλείσουν το έτος με πτώση η οποία τουλάχιστον δεν θα ξεπερνά την περυσινή.

Η επέλαση του χιονιά σε συνδυασμό με την εορταστική περίοδο η οποία πλησιάζει ωθούν τους καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης αντισταθμίζοντας εν μέρει την «χασούρα» που κατέγραψε ο κλάδος κατά τις φθινοπωρινούς μήνες όπου η καλοκαιρία «έσωσε» τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά «χτύπησε» τις επιχειρήσεις.

Παράγοντας της αγοράς σημειώνει ότι «αν όλα πάνε καλά, δηλαδή αν κάνει κρύο και το επόμενο διάστημα, προσδοκούμε ότι στο τέλος του έτους θα κλείσουμε με πτώση της τάξεως του 20-22%, μια πτώση η οποία είναι ελαφρώς μικρότερη σε σχέση με το 29% που ίσχυε πέρυσι. Αν όμως επανέλθει σύντομα ο καλός καιρός, τότε η πτώση στις πωλήσεις θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα και θα φθάσει το 30%».

Ο ήπιος χειμώνας και η στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση της ζήτησης. Η αγορά αναγνωρίζει ότι με βάση τους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των ρυπογόνων καυσίμων, η πτώση στη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης θεωρείται μελλοντικά κάτι το αναμενόμενο.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για εναλλακτικά καύσιμα και χρήση ΑΠΕ ή φυσικού αερίου καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται πίσω σε σχέση με άλλες χώρες ειδικά όσον αφορά στην οικιακή χρήση.

Σημειώνεται ότι από μέρα σε μέρα αναμένεται η ρύθμιση για το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα κυμανθεί από 20-25 λεπτά το λίτρο. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, σε λίγες μέρες οι κάτοικοι των περιοχών της Α’ Γεωγραφικής Ζώνης και των ορεινών περιοχών της Β’ Ζώνης θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ένα επιπλέον ποσό επιδόματος θέρμανσης για την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Πρόκειται για το συμπληρωματικό ποσό επιδόματος συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ το οποίο αποφασίστηκε να χορηγηθεί στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης που κατοικούν στις περιοχές με τις πλέον χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

(insider.gr)