Στην Ελλάδα η 3η ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρώπη

03 01 2019 | 09:23 energypress.gr

Σημαντικά αυξημένη ήταν η κίνηση στους δρόμους και κυρίως στα εθνικά οδικά δίκτυα κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς όπως δείχνουν και τα στοιχεία για την πληρότητα των εσωτερικών τουριστικών προορισμών, πολύς κόσμος επέλεξε να περάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εκτός Αθηνών.

Ποια είναι όμως η εικόνα ως προς τις τιμές της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης;

Ως γνωστόν από το Νοέμβριο υπάρχει πτωτική κίνηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η οποία έχει επηρεάσει και τις διεθνείς τιμές πώλησης των προϊόντων.

Πράγματι από τις αρχές Νοεμβρίου και τη μέση τιμή της αμόλυβδης στο 1,638 ευρώ το λίτρο, την Πρωτοχρονιά η μέση τιμή της αμόλυβδης είχε υποχωρήσει στο 1,483 ευρώ το λίτρο. Ίδια εικόνα και για το πετρέλαιο κίνησης που από το 1,466 ευρώ το λίτρο στις αρχές Νοεμβρίου, την Πρωτοχρονιά είχε υποχωρήσει στο 1,34 ευρώ το λίτρο. Αλλά και το θέρμανσης από την μέση πανελλαδική τιμή του 1,146 ευρώ το λίτρο προ διμήνου, πλέον βρίσκεται στο 1,01 ευρώ το λίτρο.

Δηλαδή η μείωση που παρατηρείται στις τιμές των καυσίμων φτάνει το 9,4% για την αμόλυβδη, το 8,5% για το πετρέλαιο κίνησης και το 11,8% για το θέρμανσης.

Ωστόσο η μείωση αυτή είναι σημαντικά μικρότερη από την πτώση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου και των προϊόντων. Ενδεικτικά να σημειωθεί (δεν μπορεί να γίνει ευθεία σύγκριση) ότι η τιμή του brent από τα 72,89 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Νοεμβρίου, πλέον βρίσκεται κάτω από 54 δολάρια (πτώση άνω του 25%). Στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στο 25% κυμαίνεται και η μείωση της διεθνούς τιμής της βενζίνης Platts για το επίμαχο διάστημα.