Κρήτη: Ξεπερνά το 70% η μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης

energypress.gr

Η μέση μείωση των τιμών στα καύσιμα που οφείλεται στη μείωση των τιμών διεθνώς, αλλά και οι καιρικές συνθήκες έχουν αυξήσει την κατανάλωση στην Κρήτη, όχι όμως στα επίπεδα του παρελθόντος.
Και αυτό γιατί μπορεί να μειώθηκαν οι τιμές, όμως λόγω των φόρων παραμένουν «τσουχτερές» για την τσέπη των καταναλωτών.

Ενώ πολλοί περίμεναν και το άνοιγμα της πλατφόρμας για να υποβάλλουν την αίτηση του για το επίδομα θέρμανσης. Ένα κίνητρο που κινητοποίησε πολλούς, ώστε να κάνουν αίτηση άμεσα για να προλάβουν να βάλουν πετρέλαιο ως τις 15 Γενάρη και να πληρωθούν το επίδομά τους τον Φεβρουάριο

Οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, είδαν το τελευταίο διάστημα αύξηση στην κατανάλωση, με τον πρόεδρο Πρατηριούχων νομού Ηρακλείου Λυκούργο Σαμόλη να επισημαίνει πως αν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ήταν σε πιο λογικά επίπεδα, τότε σίγουρα οι καταναλωτές θα είχαν ένα επιπλέον κίνητρο για να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου. Για αυτό και η φετινή χρονιά, για μια ακόμη φορά, κλείνει με μείωση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 17%.

Σήμερα, οι ποσότητες που αγοράζονται περιορίζονται σε μερικές εκατοντάδες λίτρα, με τους πολίτες να σκέφτονται και το τελευταίο ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2003 ως σήμερα στην Κρήτη  η συνολική μείωση σε σχέση με την προ κρίσης κατανάλωση έχει αγγίξει ή και ξεπεράσει και το 70%.

Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή γενικότερα στην Κρήτη έχει πέσει στο 1,03 με 1,04 ευρώ το λίτρο , 11 λεπτά φθηνότερη σε σχέση με την έναρξη της περιόδου.  Όμως παραμένει υψηλή για τους καταναλωτές σε σχέση με την καθημερινότητα και την οικονομική τους δυσπραγία.
Μείωση έχουμε και στη βενζίνη, με την τιμή να έχει πέσει στο 1,54 με 1,55 ευρώ το λίτρο.

(ekriti)