Ποιοι θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης την Παρασκευή

06 02 2019 | 09:33 energypress.gr

Τα πρώτα χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει χιλιάδες νοικοκυριά βάζοντας πετρέλαιο θέρμανσης ετοιμάζεται να τους επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί από την υπουργική απόφαση για την πληρωμή τής εν λόγω επιδότησης.

Τυχεροί θα είναι όσοι είχαν βάλει πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικά είχαν υποβάλει αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής έως και τις 15 Ιανουαρίου 2019. Οσοι όμως είχαν την «ατυχία» να προμηθευτούν πετρέλαιο μία ημέρα μετά, δηλαδή από τις 16 Ιανουαρίου, τότε θα περιμένουν αρκετούς μήνες έως ότου το κράτος τούς επιστρέψει τα χρήματα που τους αναλογούν.

Τα νοικοκυριά μπορούν να αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης έως τις 30 Απριλίου αλλά για υποβολή αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής μπορούν να υποβάλουν έως και τα τέλη Μαΐου. Αιτήσεις που θα υποβληθούν από 16 Ιανουαρίου και μετά θα εκκαθαριστούν τον Ιούνιο, για να πληρωθούν ως τα τέλη του πρώτου μήνα του καλοκαιριού.

Την ώρα ωστόσο που κάποιοι θα πληρωθούν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, έρχεται η Eurostat να αποκαλύψει στοιχεία – «σοκ», ότι 1 στους 4 Ελληνες αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση λόγω φτώχειας. Μάλιστα, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα είναι στην 3η θέση όσον αφορά τον αριθμό των πολιτών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία για εξασφάλιση θέρμανσης. Στην 1η θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με ποσοστό πληθυσμού 36,5%, ακολουθεί η Λιθουανία με 28,9% και η Ελλάδα στην 3η θέση με ποσοστό πληθυσμού 25,7% να βρίσκεται σε αδυναμία να εξασφαλίσει θέρμανση. Μάλιστα, βάσει των ίδιων στοιχείων αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης με μέση τιμή 1,025 ευρώ ανά λίτρο (25 λεπτά ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης) τη στιγμή που στη Γερμανία κοστίζει μόλις 0,697 ευρώ ανά λίτρο.

Το επίδομα θέρμανσης αφορά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης για 1η κατοικία άγαμου ή έγγαμου και λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και το εμβαδόν της κύριας κατοικίας. Ο άγαμος δικαιούται επίδομα για έως 80 τετραγωνικά 1η κατοικία και τα παντρεμένα ζευγάρια για έως 100 τετραγωνικά, ανεξάρτητα από τον αριθμό τέκνων που μπορεί να έχουν.

Οι παγίδες και τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης:

• Θα πρέπει να είναι ίδια: ΑΦΜ ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή με ΑΦΜ που θα κοπεί το τιμολόγιο πετρελαίου και να ταυτίζεται με IBAN λογαριασμού αίτησης.

• Δεν θα πληρωθεί το επίδομα: Αν η αίτηση υποβληθεί με ΑΦΜ του συζύγου και το τιμολόγιο αναγράφει το ΑΦΜ της συζύγου.

• Προσοχή στην ορθή αναγραφή αριθμού παροχής ρεύματος: Ελέγχεται αν είναι ίδιο στο τιμολόγιο και στην αίτηση.

• Η επιδότηση αφορά: Μόνο την 1η κατοικία του νοικοκυριού και όχι δευτερεύουσα ή εξοχική.

• Στα κριτήρια περιουσίας λαμβάνονται υπόψη: Ολα τα ακίνητα της οικογένειας, όχι μόνο η 1η κατοικία.

• Κάποιος έχει κάνει αίτηση αλλά δεν έχει βάλει πετρέλαιο. Το επίδομα θα πληρωθεί ανάλογα με τα λίτρα πετρελαίου που έχουν αγοραστεί (δεν φθάνει μόνο η αίτηση).

• Οσοι έχετε αγοράσει πετρέλαιο από τις 15 Οκτωβρίου και μετά: Το σύστημα με το που θα υποβληθεί η αίτηση θα ενημερωθεί αυτόματα και θα καταβληθούν τα χρήματα στις 8 Φεβρουαρίου.

• Από τη στιγμή που υποβληθεί μία φορά αίτηση: Δεν χρειάζεται να επαναληφθεί. Το σύστημα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που βάζει το νοικοκυριό πετρέλαιο θέρμανσης.

• Διαμερίσματα σε πολυκατοικία. Μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις ανεξάρτητα από τι κάνουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες. Προϋπόθεση να έχει υποβάλει αίτηση ο διαχειριστής με τα χιλιοστά του κάθε διαμερίσματος.

• Σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση: Δικαίωμα υποβολής αίτησης επανεξέτασης έως τις 15 Ιουλίου 2019 (πληρωμή επιδόματος έως 11 Οκτωβρίου 2019, εφόσον τελικά εγκριθεί).

(Το ΒΗΜΑ)