Σταθάκης : Πιθανότατα εντός Μαΐου η προκήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ – Όλα ανοικτά για τα ΕΛΠΕ

Γιώργος Φιντικάκης

Την εκτίμηση ότι είναι αρκετά πιθανό ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ εντός του Μαΐου, μετέφερε χθες ο Γ.Σταθάκης.

Στο περιθώριο του συνεδρίου της ΗΑΕΕ, ο υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι η ενημέρωση που έχει από το ΤΑΙΠΕΔ μιλά για προκήρυξη το Μάιο, γεγονός που επιβεβαιώνουν και πηγές του Ταμείου, κάνοντας λόγο για το β’ 15νθήμερο.

Έτοιμη δηλώνει από την πλευρά της και η διοίκηση Τζώρτζη της ΔΕΠΑ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας να μεταφέρει χθες την εκτίμηση ότι σε μια – δυο εβδομάδες θα είναι έτοιμα και τα business plan, καταρχήν του εμπορικού σκέλους, και εν συνεχεία εκείνου του δικτύων.

Στο θέμα των μόνιμων εργαζομένων, ο επικεφαλης της εταιρείας επιβεβαίωσε τα όσα έγραφε προ ημερών το “Energypress”, ότι στο ΔΣ της Μεγάλης Εβδομάδας αποφασίσθηκε να μεταφερθούν στις υποδομές, μόλις 4 άτομα επί συνόλου 50. Όσο για τους εργολαβικούς, η εκκρεμότητα παραμένει, με το σχέδιο να μιλά για πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ από τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ, δηλαδή τις “Φυσικόν Αέριο Αττικής”, ΕΔΑ και ΔΕΔΑ, οι οποίες εν συνεχεία θα τους “δανείσουν” στη τελευταία, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να “μονιμοποιηθούν” όταν εκείνη θα απορροφήσει τις θυγατρικές της.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ “βλέπει” ενδιαφέρον, εκτός από εταιρείες στις οποίες νέχει αναφερθεί στο παρελθόν, και από  fund προερχόμενα από την Αγγλία και τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, έχει γίνει ήδη ο επιμερισμός στο πλαίσιο του οποίου 110 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και 70 εκατομμύρια στη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Κληθείς να σχολιάσει κάποια σενάρια που θέλουν πρώτα να προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τις υποδομές, και μετά για την εμπορία, ο κ. Τζώρτζης απάντησε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει κι αυτό, προσθέτοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε να αλλάξει ο ψηφισμένος νόμος από το ΥΠΕΝ.

Αναφορικά με την έτερη ενεργειακή εκκρεμότητα του ΤΑΙΠΕΔ, αυτή των ΕΛΠΕ, ο κ. Σταθάκης, ανέφερε ότι εντός εβδομάδας οι συνεργάτες του θα συζητήσουν το θέμα με τους θεσμούς όπως και με την πλευρά της Paneuropean, προσθέτοντας ότι εφόσον χρειαστεί, τότε θα κάνει και ο ίδιος συνάντηση, παρ’ ότι δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο.

Διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις αυτές είναι σε αρχικό επίπεδο, ότι όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς επίσης ότι το ΥΠΕΝ έχει κάποιο σχέδιο που θα παρουσιάσει στους θεσμούς. Επανέλαβε ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για να ληφθούν τώρα αποφάσεις, καθώς η βασική διαπραγμάτευση είναι τον Οκτώβριο. Εδώ και καιρό πάντως ο ίδιος ο υπουργός έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι να ζητηθεί από τους δανειστές η εξαίρεση της πώλησης των ΕΛΠΕ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά το ναυάγιο του πρώτου διαγωνισμού, με την λογική ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό παρά εισπρακτικό. Εφόσον οι θεσμοί το δεχτούν, πιθανότατα η κυβέρνηση θα καλούνταν να βρει κάποιο άλλο ισόδυναμο μέτρο.