Χ. Φλουδόπουλος: ΕΛΠΕ – Φως στο τοπίο της αποκρατικοποίησης εντός της εβδομάδας

06 05 2019 | 09:40 energypress.gr

Καθώς ο ενεργειακός τομέας επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικότητας μετά τις Πασχαλινές διακοπές, η έλευση των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τις εκκρεμότητες του προηγούμενου διαστήματος. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει και η υπόθεση της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία έχει μείνει μετέωρη μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού τον Απρίλιο και τη μη υποβολή προσφορών από τα δύο κοινοπρακτικά σχήματα που συμμετείχαν στη διαδικασία.

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις 3 Απριλίου μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει επαφή μεταξύ της πλευράς του βασικού μετόχου (Paneuropean, του ομίλου Λάτση) και του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό αναμένεται να συμβεί αυτήν την εβδομάδα, στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει το κλιμάκιο των θεσμών που θα επισκεφθεί την Αθήνα. Στη συνάντηση αυτή, αναμένεται για πρώτη φορά να ανοίξει τα χαρτιά της η πλευρά του Δημοσίου και να παρουσιάσει τις σκέψεις της για το πως μπορεί να καλυφθεί το κενό που έχει προκύψει στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, εξαιτίας της εξέλιξης στο διαγωνισμό των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού ενέργειας, στην περίπτωση των ΕΛΠΕ παραμένουν ανοιχτά όλα τα σενάρια, πλην της διάθεσης μεριδίου μέσω ΧΑ, η οποία στη δεδομένη χρονική στιγμή δύσκολα θα απέδιδε ικανοποιητικά έσοδα. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, χωρίς ωστόσο τους όρους εκείνους που εκτιμάται ότι συνετέλεσαν στο προηγούμενο ναυάγιο, αλλά και η αντικατάσταση της πώλησης που δεν αποτελεί δομικό αλλά εισπρακτικό μέτρο, με ισοδύναμα έσοδα που θα προκύψουν από κάποια άλλη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις του Δημοσίου θα καθοριστούν σε συνάρτηση και με τη στάση του έτερου μετόχου, δηλαδή της Paneuropean. Και αυτό διότι σε περίπτωση που το Δημόσιο πουλήσει μόνο του τη συμμετοχή του, θα απολέσει τον έλεγχο της εταιρείας χωρίς να μεγιστοποιεί το όφελος, με δεδομένο ότι ήδη υπάρχει στον όμιλο άλλος μέτοχος με μεγαλύτερο ποσοστό.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, πάντως η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο status quo του ομίλου. Αυτό άλλωστε είχε αναφέρει ο υπουργός ενέργειας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει το μαχαίρι στο λαιμό για την υπόθεση των ΕΛΠΕ. Το κλίμα αυτό ενισχύεται και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για ήπια στάση των θεσμών, στην τελευταία επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί πριν τις ευρωεκλογές.

Σημειώνεται τέλος ότι η εκκρεμότητα γύρω από τα Ελληνικά Πετρέλαια επηρεάζει και την “συγγενή” αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, στην οποία στη θέση των πωλητών βρίσκονται το Δημόσιο και τα ΕΛΠΕ. Ήδη καταγράφεται καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία μάλιστα τροφοδοτεί διάφορα σενάρια, όπως π.χ. να προηγηθεί της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ Εμπορίας η πώληση μειοψηφικού μεριδίου της ΔΕΠΑ Υποδομών. Και στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, αναμένεται να υπάρξει αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης μετά τις συναντήσεις με τους θεσμούς.

(capital.gr)