ΕΦΚΑ: Εκκαθαρίστηκαν οι εισφορές για το 2018 – Πότε πληρώνουν όσοι έχουν χρεωστικό υπόλοιπο

idicator.gr

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν χρεωστικά ειδοποιητήρια θα πρέπει να πληρώσουν τα οφειλόμενα σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης εκπνέει στις 30 Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί πως τα οφειλόμενα του 2018 μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων (αναμένονται οδηγίες για την διαδικασία).

Όσοι ασφαλισμένοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50,01 ευρώ, μπορούν να το συμψηφίσουν με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή να εισπράξουν εφάπαξ τα χρήματα.

Σε περίπτωση που επιλέξουν τον συμψηφισμό, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως 30 Αυγούστου στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ. Διαφορετικά το ποσό θα πιστωθεί εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων που έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ). Αντίθετα, όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο έως 50 ευρώ αυτό συμψηφίζεται αυτόματα με επόμενες εισφορές.

Σύμφωνα με χθεσινό έγγραφο του Διοικητή του ΕΦΚΑ διευκρινίζεται πως καταβολές που θα πραγματοποιηθούν έως 31 Ιουλίου θα εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα ληξιπρόθεσμες δόσεις εκκαθάρισης 2017 ή οφειλόμενες τρέχουσες εισφορές 2019. Μετά την 1η Αυγούστου τα καταβαλλόμενα ποσά θα εξοφλούν κατά προτεραιότητα την παλαιότερη δόση εκκαθάρισης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Με το ίδιο έγγραφο δίνονται αναλυτικές οδηγίες για διάφορα ειδικά θέματα όπως:

· Αποζημιώσεις υγειονομικών από τη συμμετοχή τους σε ΚΕΠΑ δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές από 01/07/2018.

· Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ορκωτών λογιστών και εργαζομένων στο θέαμα ακρόαμα – αμειβόμενοι με ΔΠΥ εισφοροδοτείται μέσω υποβολής ΑΠΔ.

· Έχει ενσωματωθεί η διαδικασία εισφοροδότησης διαχειριστών πολυπρόσωπων ΙΚΕ που είναι ταυτόχρονα και εταίροι, και από 01/06/2018 καταβάλλουν εισφορές μόνο επί του εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση της διαχείρισης.