ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τι αλλάζει με τις νέες διατάξεις για 120 δόσεις και ΕΝΦΙΑ

Με πρόσθετο μπόνους κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου naftemporiki.gr

Mε δύο νέες «εκπλήξεις» που καθιστούν ελκυστικότερη τη ρύθμιση των 120 δόσεων και οι οποίες αφορούν πρόσθετη έκπτωση «μπόνους» επί των προσαυξήσεων, αλλά και διεύρυνσή της ώστε να καταστεί δυνατή και η μεγαλύτερη συμμετοχή, τίθεται σε ισχύ από τις αρχές Αυγούστου το νέο πλαίσιο εξόφλησης των οφειλών προς την εφορία.

Οι σχετικές διατάξεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% κατατέθηκαν χθες στη Βουλή με νομοσχέδιο τριών άρθρων και τίτλο «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση του ν. 4611/2019», όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι αφενός από τη ρύθμιση της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ 3,9 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερες μειώσεις στα εκκαθαριστικά τους σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία μάλιστα εξαιρούσε από την δικό της σχέδιο 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης που επίσης θα δουν σημαντικές μειώσεις, αφετέρου βελτιώνεται σημαντικά η ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς η ελάχιστη δόση διαμορφώνεται σε 20 ευρώ τον μήνα (από 30 ευρώ), ενώ το επιτόκιο μειώνεται σε 3% από 5%.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι αντίστοιχη διάταξη θα περιλαμβάνεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές (οι οποίες επίσης θα μειώσουν το επιτόκιο από 5% σε 3%) στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα.

Οι ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Μειωμένα έσοδα κατά περίπου 205 εκατ. ευρώ αναμένει η κυβέρνηση ύστερα από τις παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, που στόχο έχουν την ελάφρυνση των ιδιοκτητών με χαμηλή και μεσαία ακίνητη περιουσία.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα κινηθούν φέτος περί τα 2,1 δισ. ευρώ, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ο εισπρακτικός στόχος ήταν της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν έκρυβε «εκπλήξεις», όπως η ρύθμιση των 120 δόσεων, δηλαδή όλες οι παρεμβάσεις κινήθηκαν στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που είχαν προηγηθεί από τον πρωθυπουργό.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, όπως ανέφεραν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ότι από τις εν λόγω μειώσεις δεν εξαιρείται κανείς και υπάρχει μέριμνα για τους πιο αδύναμους πολίτες και τη μεσαία τάξη, αφού η μεσοσταθμική μείωση φθάνει το 22%.
Συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», οι διατάξεις που θα ισχύσουν άμεσα προβλέπουν τα εξής:
* για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, μείωση 30%,
* για 60.000 μέχρι 70.000, μείωση 27%,
* για 70.000 μέχρι 80.000, μείωση 25%,
* για 80.000 μέχρι 1.000.000, μείωση 20%,
* για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, μείωση 10%.

Επισημαίνεται ότι με τη νέα ρύθμιση μόλις 14.841 φορολογούμενοι, επί συνόλου 7.310.185, ανήκουν στην κατηγορία με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν με έμφαση ότι η κριτική της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει καμία βάση, καθώς η ελάφρυνση για αυτήν την κατηγορία θα είναι 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 465 εκατ., δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης.

Από την άλλη πλευρά δε, με αυτήν τη ρύθμιση θα ωφεληθούν 473.740 φορολογούμενοι που δεν είχαν κάποια ωφέλεια με την προηγούμενη ρύθμιση, ενώ 1.294.505 φορολογούμενοι θα έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, «ειδικά για το έτος 2019, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2019».

Βελτιώσεις και διεύρυνση

Παράλληλα, ελκυστικότερη γίνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς όσοι πληρώσουν το ισόποσο τουλάχιστον δύο δόσεων, όπως αυτές θα προκύπτουν από το σύστημα των 120 δόσεων, θα «κουρεύουν» το διπλάσιο ποσό από τις προσαυξήσεις τους. Ταυτόχρονα, με βάση τις διατάξεις του εν λόγω σχεδίου νόμου, οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουν χωρίς το κριτήριο του τζίρου τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Όλα δε τα νομικά πρόσωπα που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε μικρό αριθμό δόσεων, θα κερδίσουν μεγαλύτερο «κούρεμα» στις προσαυξήσεις και τους τόκους, ενώ σε όλους δίνεται μπόνους προκαταβολής.
Επίσης, δύο ακόμη σημαντικές παρεμβάσεις είναι ότι στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου, ενώ στη ρύθμιση εισάγονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 εφόσον η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ήταν μέχρι 31/12/2018.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς σε αυτή. Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3% τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.

Παράλληλα, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται. Αναλυτικότερα, στο άρθρο 2 του εν λόγω νομοσχεδίου, που αφορά τις τροποποιήσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, προβλέπονται τα εξής:

1. Σε οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, χορηγείται αποκλειστικά δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις υπό τον περιορισμό της ελάχιστης δόσης με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ως ακολούθως:
* 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ,
* 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις,
* 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις,
* 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις,
*  75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις,
* 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις,
* 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις,
* 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις,
* 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις.

Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.
2. Σε περίπτωση που οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνονται.
3. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 20 ευρώ από 30 ευρώ.
4. Εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Το ποσό της προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
5. Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου.
6. Ρυθμίζονται και οφειλές που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31/12/2018, εξαιρουμένων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31/12/2018.
7. Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.
8. Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση των οφειλών τους σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.
9. Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης.