ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση απόδοσης Μεταφορικού Ισοδυνάμου σε βενζινοπώλες.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος στις 4/6/2019 είχε διαμαρτυρηθεί στη τότε ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής για την μη έγκαιρη καταβολή του “Μεταφορικού Ισοδύναμου” στους  δικαιούχους πρατηριούχους. Κατόπιν παραπόνων και καταγγελιών συναδέλφων για τη μη λύση του προβλήματος επανήλθε σήμερα με νέα επιστολή διαμαρτυρίας που έχει ως εξής:

Αρ.Πρωτ.7183

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2019

Προς:

-Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής

Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ)

-Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων

 Εξαιρετικώς επείγον

 Θέμα: Υπερβολική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση απόδοσης Μεταφορικού Ισοδυνάμου σε βενζινοπώλες.

Κύριοι,

Παρά την ενημέρωση που είχαμε κάνει με έγγραφό μας στις 4/6/2019 αλλά και τις προσωπικές διαμαρτυρίες των πρατηριούχων των νησιών για το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται , από τη μη έγκαιρη καταβολή του «Μεταφορικού Ισοδυνάμου», η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται και λύση δεν δίδεται.

Όπως μας ενημερώνουν συνάδελφοί βενζινοπώλες, παρότι έχουν υποβάλει εγκαίρως τα απαραίτητα δικαιολογητικά απόδοσης του ποσού επιδότησης (Α.ΝΗ.ΚΟ.) μεταφοράς καυσίμων, αυτό καθυστερεί και δεν έχει αποδοθεί στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος.

Η κατάσταση για τα πρατήρια γίνεται απελπιστική. Αντί το κράτος να επιδοτεί την υπερβάλλουσα διαφορά μεταφορικού κόστους, ώστε οι τιμές να είναι σε αναλογία με την υπόλοιπη Ελλάδα, στην πραγματικότητα καλούνται οι βενζινοπώλες να επιδοτήσουν τις τιμές με δικά τους κονδύλια και κατόπιν «όποτε» πάρουν πίσω την επιδότηση!

Σε εποχή τουριστικής έξαρσης με συνεχή ροή καυσίμων στην κατανάλωση, η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε όριο. Τα συσσωρευμένα κόστη επιδότησης που δεν επιστρέφονται με το μεταφορικό ισοδύναμο, καθιστούν σταδιακά απαγορευτική την προμήθεια νέων καυσίμων.

Τα πρατήρια δεν έλαβαν μεταφορικό ισοδύναμο Ιουλίου – Αυγούστου. Το κόστος που επιβαρύνθηκαν με την επιδότηση των τιμών φτάνει σε ορισμένα πρατήρια τα 50 με 60 χιλ. ευρώ! Πολλά πρατήρια είναι έτοιμα να κλείσουν. Στο μεταξύ, σε λίγο θα αρχίσει η διανομή πετρελαίου θέρμανσης σε μια προσπάθεια όχι μόνο για την κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού αλλά και για την επέκταση της τουριστικής κίνησης σε χειμερινούς μήνες. Πως θα ανταποκριθούν οι βενζινοπώλες όταν έχουν καθυστερούμενες αποδόσεις μεταφορικού ισοδυνάμου;

Κύριοι,

Δεν είναι δυνατόν το κράτος να κάνει κοινωνική και αναπτυξιακή τουριστική πολιτική με τις τιμές στα καύσιμα των νησιών, με χρήματα των πρατηριούχων. Αυτή η κατάσταση δεν συνάδει με σοβαρό κράτος και σύγχρονη Διοίκηση.

Η αγανάκτηση έχει υπερβεί τα όρια κάθε υπομονής. Σας καλούμε όπως ανταποκριθείτε άμεσα στο αίτημα των βενζινοπωλών και αποδώσετε τα ποσά που δικαιούνται από το μεταφορικό ισοδύναμο.

Ο Πρόεδρος Μιχάλης Κιούσης                                                                 Ο Γεν.Γραμματέας Άγγελος Τούντας