Γ. Θωμάς: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – Μικρή η επίπτωση στις τιμές των καυσίμων από το ράλι του πετρελαίου

17 09 2019 | 16:53 energypress.gr

Μικρή εκτιμάται πως θα είναι η επίπτωση στις τιμές των καυσίμων από το ράλι πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, όπως τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Θωμάς σε σύσκεψη που έγινε με φορείς της αγοράς και ολοκληρώθηκε πριν λίγο.

Ειδικότερα, υπογραμμίστηκε πως δεν τίθεται κάποιος λόγος ανησυχίας, ενώ δεν έχουν διαπιστωθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας όπως ανέφεραν προ ολίγου ο υφυπουργός ενέργειας Γ. Θωμάς και ο ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης. Οι δηλώσεις έγιναν μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας με τη συμμετοχή φορέων της αγοράς από όλες τους κρίκους της αλυσίδας διακίνησης (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας, πρατηριούχοι).

“Η μικρή αύξηση ήδη απορροφήθηκε από πολλούς πρατηριούχους” τόνισε ο κ. Θωμάς υπογραμμίζοντας ότι τα ελληνικά διυλιστήρια είναι ευέλικτα και μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο από διάφορες πηγές. Η αγορά λειτουργεί καλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μακροοικονομική επίπτωση από το ράλι των τιμών του πετρελαίου ανέφερε, προσθέτοντας ότι για να υπάρξει επίπτωση χρειάζεται να παραμείνουν οι αυξημένες τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (ανά τέσσερις ημέρες αλλάζουν οι τιμές). Ήδη πάντως η σημερινή μείωση του brent περιορίζει την επίπτωση στις εγχώριες τιμές.

“Υφίστανται αποθέματα, η απόκλιση 1 λεπτού στην τιμή διυλιστηρίου και 3 λεπτών στην τιμή εμπορίας θα απορροφηθεί από την αλυσίδα διακίνησης ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, διαμηνύοντας ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου παρακολουθούν τις τιμές. Η αγορά θα προσπαθήσει να διατηρήσει τη μέση τιμή στο 1,59 ευρώ το λίτρο ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ (εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών) σημείωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα συμβεί με τις διεθνείς τιμές. Τα γεγονότα επηρεάζουν λίγο την τιμή ωστόσο εξαρτάται από κάθε βενζινοπώλη να απορροφήσει την μικρή αύξηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τόνισε.

Οι περισσότεροι βενζινοπώλες δεν μετακύλησαν στην κατανάλωση το 1 λεπτό αύξηση στην τιμή διυλιστηρίου, τόνισε από την πλευρά του ο Μ. Κιούσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, εκτιμώντας ότι οι όποιες αυξήσεις παρατηρηθούν θα είναι πολύ μικρές.

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

Τo Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά πετρελαίου και είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας λόγω της πορείας των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ υπό τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη και εκπροσώπων των εταιρειών διύλισης, του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και των βενζινοπωλών.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Θωμάς, «Όλοι οι φορείς της αγοράς μετέφεραν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθώς ήδη πολλά από τα πρατήρια απορρόφησαν την μικρή αύξηση των τιμών χονδρεμπορικής και ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Δεν υφίστανται προβλήματα προμήθειας. Τα  αποθέματα είναι επαρκή, τα δε ελληνικά διυλιστήρια είναι ευέλικτα καθώς μπορούν να αγοράσουν και να επεξεργαστούν πετρέλαιο από διάφορες πηγές».

Ο υφυπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι για να υπάρξει μακροοικονομική επίπτωση από την άνοδο των τιμών πρέπει οι υψηλές τιμές να παγιωθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, υπενθύμισε δε ότι οι τρέχουσες τιμές του μαύρου χρυσού είναι χαμηλότερες από αυτές της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου 2019 και πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2018. Πρόσθεσε επίσης ότι οι διεθνείς τιμές δεν «περνάνε» στις τιμές καταναλωτή αυθαίρετα, αλλά στη βάση συγκεκριμένης φόρμουλας, κατά την οποία απαιτούνται τέσσερις μέρες για να «φανούν» στα πρατήρια οι διεθνείς τιμές. Επομένως, αν συνεχιστεί η τάση αποκλιμάκωσης που παρατηρείται σήμερα, θα είναι πρώιμο να γίνεται λόγος για αυξήσεις.

«Είχαμε μια ουσιαστική συνάντηση με τους εκπροσώπους του κλάδου, όπου αναλύσαμε τα διεθνή γεγονότα», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης. «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το καταναλωτικό κοινό ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι έξω, οι έλεγχοι συνεχίζονται, δεν έχει παρατηρηθεί κανένα σημείο κερδοσκοπίας. Ακόμα και αν υπάρξει μια μικρή απόκλιση της τάξης των 1-3 λεπτών, αυτή θα απορροφηθεί. Όμως, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε αλλαγή στο κλίμα».

Σημειώθηκε τέλος ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τροφοδοτεί συνεχώς το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης με στοιχεία από τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ). Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλους τους παράγοντες της αγοράς και καταγράφει όλες τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις.