Οι αποφάσεις του ΣτΕ φέρνουν αλλαγές στις εισφορές των επαγγελματιών

Του Δημήτρη Κατσαγάνη Capital.gr

Την αλλαγή του υφιστάμενου “καθεστώτος” υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών σχεδιάζει η κυβέρνηση, ειδικά μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το σχεδιαζόμενο νέο “καθεστώς” θα προβλέπει, σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζουν αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας, τρεις βαθμίδες (ή κλάσεις) εισφορών από 180 ευρώ έως 260 ευρώ/μήνα, οι οποίες θα κλιμακώνονται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του κάθε επαγγελματία.

Βασικά στοιχεία του θα είναι τρία. Συγκεκριμένα:

*Κατά πρώτον, θα υπάρξει πλήρης αποσύνδεση του ασφαλιστέου και του φορολογητέου εισοδήματος (σ.σ.: την οποία προέβλεπε ο ν. Κατρούγκαλου), ενώ θα καταργηθεί ο υπολογισμός των εισφορών ως ποσοστών επί του εισοδήματος.

*Κατά δεύτερον, θα διαμορφωθούν κλιμακούμενες  βαθμίδες  (ή κλάσεις), όπου σε κάθε μία από αυτές θα προβλέπεται ένα  ποσό ως εισφορά υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας. Το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει 3 βαθμίδες. Η 1η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές ύψους κοντά στα 180 ευρώ. Η 2η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές κοντά στα 220 ευρώ . Η 3η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές περίπου 260 ευρώ.

*Κατά τρίτον, η κλιμάκωση των ποσών των εισφορών θα γίνει ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κάθε επαγγελματία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει το Υπ. Εργασίας προβλέπει ότι εισφορές ύψους 180 ευρώ/μήνα θα καταβάλλουν όσοι επαγγελματίες έχουν έως 10 έτη ασφάλισης. Εισφορές 220 ευρώ/μήνα θα πληρώνουν όσοι αυταπασχολούμενοι έχουν 10-20 έτη ασφάλισης ,ενώ γύρω στα 260 ευρω/μήνα θα πληρώνουν όσοι έχουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης .

Βρίσκεται, όμως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο τραπέζι το σενάριο της μείωσης των εισφορών των επαγγελματιών επί του εισοδήματός τους, γενικά στη βάση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου. Το εναλλακτικό αυτό σενάριο προβλέπει μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης στο 6,7% (έναντι του 13,3% που είναι σήμερα) και των εισφορών υγείας στο 2,5% (έναντι του 6,9% που είναι σήμερα) προκειμένου να εξισωθεί το ύψος των εισφορών μισθωτών-μη μισθωτών, στο πνεύμα των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ.