ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Σε υψηλό τριών μηνών το αργό με “καύσιμο” τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

capital.gr Η είδηση ότι ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν στο προσχέδιο για την “πρώτη φάση” της συμφωνίας για την επίλυση της πολύμηνης εμπορικής τους διαμάχης οδήγησε την τιμή του αργού την Παρασκευή πάνω από το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου, πριν κλείσει τελικά λίγο κάτω από το επίπεδο αυτό.

Ο εμπορικός πόλεμος έχει αποτελέσει εξάλλου σημαντικό ανάχωμα για την τιμή του πετρελαίου τον τελευταίο ενάμιση και πλέον χρόνο, καθώς η κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και η εκατέρωθεν επιβολή δασμών σε εισαγωγές προϊόντων εκατοντάδων δισ. δολαρίων έχει ταράξει τις εμπορικές ροές, έχει πλήξει τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και έχει εγείρει φόβους για την εξέλιξη της ζήτησης του καυσίμου, ασκώντας πιέσεις στην τιμή.

Οι επενδυτές λοιπόν υποδέχθηκαν θετικά την είδηση για κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ελπίζοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας “πρώτης φάσης” που αναμένεται τον Ιανουάριο θα σηματοδοτήσει και την απαρχή του τέλους για τον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον – Πεκίνου.

Σημειώνεται ότι με βάση όσα ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής, το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει την αύξηση αγορών αμερικανικών προϊόντων από την Κίνα και τη σταδιακή άρση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ενώ όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω twitter οδηγεί και στη μη εφαρμογή των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά αγαθά που ήταν προγραμματισμένο να τεθούν σε ισχύ την προσεχή Κυριακή.

Αν και η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί ακόμη και παρότι αρκετές φορές στο παρελθόν οι δύο πλευρές δήλωσε ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, χωρίς όμως να ανακοινώσουν κάτι οριστικό, οι επενδυτές θεωρούν ότι αποτελεί ένδειξη ότι ανοίγει ο δρόμος για την αναστροφή των αρνητικών επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου.

Υποστηρικτικά στην τιμή του αργού λειτούργησε και η σημαντική νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας, καθώς η αυτοδυναμία που εξασφάλισε το Κόμμα των Συντηρητικών φαίνεται ότι βάζει τέλος στο χρονίζων θέμα του Brexit, και θα μπορούσε να αφαιρέσει ένα επιπλέον παράγοντα ανησυχίας για τη ζήτηση πετρελαίου.

Έτσι, το συμβόλαιο Ιανουαρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate κινήθηκε την Παρασκευή 74 σεντς υψηλότερα, και με κέρδη 1,3% έκλεισε στα 59,92 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενδοσυνεδριακά αναρριχηθεί και πάνω από το όριο των 60 δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Η σημερινή άνοδος διεύρυνε τα κέρδη του αργού σε επίπεδο εβδομάδας, με την τιμή να διαμορφώνεται 1,3% υψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για το Brent, που θεωρείται και παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κερδίζοντας την Παρασκευή 89 σεντς ή 1,4% και ολοκληρώνοντας την ημέρα στα 65,09 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών μηνών. Για την εβδομάδα το Brent σημείωσε κέρδη άνω του 1%.