ΕΛΠΕ: Πάει πίσω η πώληση, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα – Βασική παράμετρος οι συνθήκες της αγοράς

Χρήστος Στεφάνου 19 12 2019 | 08:13 energyrpess.gr

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και εκείνο της μη πώλησης των μετοχών του Δημοσίου, γύρω από την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων.

Μετά την απόφαση του έτερου βασικού μετόχου της Paneuropean να μη συμμετάσχει σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια πώλησης, το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει τις δυνατότητες αξιοποίησης, η οποία θα συναρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες της αγοράς. Εάν θεωρηθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις και ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές, τότε δεν αποκλείεται να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες, ωστόσο από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ συστήνεται υπομονή. 

Ως προς τη μέθοδο της αξιοποίησης εξετάζονται όλες οι δυνατότητες, ακόμα και η τμηματική πώληση μετοχών μέσω χρηματιστηρίου. Ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση, με βάση την πρόοδο της οικονομίας, να κρίνει ότι δεν χρειάζεται καν να πουλήσει τις μετοχές του δημοσίου. Άλλωστε η πώληση αυτή ποτέ δεν είχε το χαρακτήρα δομικής πολιτικής αλλά ήταν εισπρακτικό μέτρο για το οποίο έχουν προϋπολογιστεί 500 εκατ. ευρώ.