ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Στα 40 δολάρια θα πέσει το πετρέλαιο, αν καταρρεύσει το καθεστώς στο Ιράν

energypress.gr

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν στα 40 δολάρια το βαρέλι αν καταρρεύσει το ιρανικό καθεστώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο ενός ινστιτούτου ενεργειακής έρευνας. Και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απίθανο αν σκεφθεί κανείς ότι το Ιράν είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου παγκοσμίως.

Ο Johannes Benigni, πρόεδρος της JBC Energy, εκτίμησε προς η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα μπορούσε να καταγράψει σημαντική πτώση λόγω των πολιτικών εντάσεων. Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Ιράν το Σάββατο, συνεχίστηκαν για τρεις ημέρες από τότε που, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι οι στρατιωτικοί της ήταν υπεύθυνοι για την κατάρριψη του ουκρανικού επιβατικού αεροπλάνου.

Οι διαδηλωτές φέρονται να φωνάζουν συνθήματα, τα οποία υποστηρίζουν ότι «ο εχθρός μας είναι η Αμερική, ο εχθρός μας είναι εδώ», έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Τεράστια πίεση στην ιρανική οικονομία από τις αμερικανικές κυρώσεις

Η οικονομία του Ιράν υφίσταται επίσης τεράστια πίεση από τις κυρώσεις των ΗΠΑ οι οποίες επανήλθαν μετά την αποχώρηση του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Ο πρώην σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Κυριακή ότι το Ιράν είναι πιο κοντά “από ποτέ” σε ενδεχόμενη κατάρρευση του καθεστώτος.

Ο Benigni δήλωσε ότι η αλλαγή στην ηγεσία στην Τεχεράνη θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας.

«Για την αγορά πετρελαίου, αυτό θα σήμαινε ότι η πιθανότητα να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου στα 40 δολάρια είναι πολύ υψηλή», δήλωσε την Τρίτη.

«Θυμηθείτε ότι το Ιράν θα μπορούσε εύκολα να προσθέσει 1,5 εκατομμύρια βαρέλια σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ίσως ακόμη και 2 εκατομμύρια βαρέλια, και αυτό είναι μεγάλη ποσότητα », είπε και πρόσθεσ  ότι τώρα έχουμε 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ως απόθεμα, από τα οποία 2 εκατομμύρια προέρχονται από το Ιράν».

(insider.gr)