ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τα περιθώρια για νέες μειώσεις φόρων – εισφορών υπολογίζουν οι θεσμοί

capital.gr

Ο δημοσιονομικός απολογισμός του 2019 (σ.σ. τα πρώτα στοιχεία για τον οποίο θα ανακοινωθούν και επισήμως σήμερα), καθώς και οι εκτιμήσεις για την επίπτωση που θα έχουν στα κρατικά ταμεία οι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων και εισφορών βρίσκονται από χθες στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών. Ξεκίνησαν τον “έλεγχο” για την 5η αξιολόγηση, με αρχή από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η εικόνα συμπληρώνεται από τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τις προοπτικές υλοποίησής του το 2020, αλλά και από τη δέσμευση για σταθερή απομείωση και μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες μέσα στο επόμενο διάστημα σταματώντας παράλληλα τη δημιουργία νέας γενιάς χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. τα στοιχεία Νοεμβρίου έδειξαν μικρή υποχώρηση αλλά ακόμη το υπόλοιπο είναι υψηλό).

Οι θεσμοί παράλληλα ενδιαφέρονται για τη στελέχωση και για άλλα θέματα λειτουργίας της ΑΑΔΕ, για την εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων, αλλά και για την κρίσιμη άσκηση αλλαγής των αντικειμενικών αξιών η οποία θα οδηγήσει (σύμφωνα με την κυβερνητική βούληση) σε μείωση των εκκαθαριστικών του νέου ΕΝΦΙΑ κατά τουλάχιστον 8% μεσοσταθμικά.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα κατά την έλευση των επικεφαλής η οποία θα ακολουθήσει τη Σύνοδο του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Οι επαφές θα γίνουν σε πολιτικό επίπεδο με το οικονομικό επιτελείο μεταξύ 22 και 24 Ιανουαρίου.

Το ραντεβού στο Παρίσι

Εν συνεχεία αρχίζουν τα πολιτικά ραντεβού. Ο ΥΠΟΙΚ θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (σύμφωνα με πληροφορίες) στο ταξίδι του στο Παρίσι έχοντας προγραμματίσει – παράλληλα με τη συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών – και ραντεβού με το Γάλλο Υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ στις 29 Ιανουαρίου.

Στόχος είναι η προώθηση των ελληνικών θέσεων για χαμηλότερα πλεονάσματα από το 2021 αλλά και για την εφαρμογή μιας σειράς νέων παρεμβάσεων μείωσης των φόρων και των εισφορών από τη φετινή χρονιά αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Πέρα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να μειωθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης έχει ξεκαθαριστεί ως προτεραιότητα την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το αμέσως επόμενο διάστημα (πέρα από τη μείωση της τάξης του 1% η οποία θα περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθείται).

Ο κεντρικός πυρήνας της αποστολής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα σύμφωνα με τη δική τους ατζέντα είναι άλλος: το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι παρεμβάσεις που πρέπει να προχωρήσουν για τη σταθερή μείωση των NPLs. Ζητούν τη γενικότερη υλοποίηση των προαπαιτούμενων μαζί με τις παρεμβάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, στο δημόσιο και σε άλλα πεδία.

Η έκθεση των Θεσμών για την 5η αξιολόγηση σχεδιάζεται να κοινοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και η πολιτική απόφαση επικύρωσής της θα γίνει στο Eurogroup του Μαρτίου. Δεν συνδέεται με νέο πακέτο “δόσεων”, αλλά αποτελεί ουσιαστικά το “εισιτήριο” ώστε το οικονομικό επιτελείο να καταθέσει και επισήμως το αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα.