Μεξικό: Συνελήφθη πρώην διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής Pemex

Ένα πρώην διευθυντικό στέλεχος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Pemex, o Εμίλιο Λοσόγια, ύποπτος για διαφθορά, συνελήφθη στην Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας του Μεξικού.

«Χάρη στο ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει δικαστής στο Μεξικό και με τη μεγάλη στήριξη της Ιντερπόλ και της ισπανικής αστυνομίας, καταφέραμε να συλλάβουμε αυτό το άτομο», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Αλεχάνδρο Χερτς σε ένα μεξικανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Λοσόγια, ένας πολύ στενός συνεργάτης του Μεξικανού πρώην προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο (2012-2018), κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με πολλά εκατομμύρια δολάρια από την Odebrecht, τον βραζιλιάνικο κολοσσό των κατασκευών που εμπλέκεται σε τεράστιες υποθέσεις διαφθοράς με διάφορες κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική.

Αυτά τα κεφάλαια υποτίθεται ότι προορίζονταν για την προεδρική εκστρατεία του πρώην προέδρου του Μεξικού.

Ο Λοσόγια κατηγορείται επίσης ότι ενέκρινε, όταν διατελούσε διευθύνων σύμβουλος της Pemex, την αγορά ενός εργοστασίου λιπασμάτων για περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, ένα υπερβάλλον τίμημα λόγω της κακής κατάστασης των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και εμπειρογνώμονες.

Ο ίδιος και ο δικηγόρος του απορρίπτουν όλες αυτές τις κατηγορίες.

Ο εισαγγελέας Χερτς ανέφερε ότι η κατηγορία ήταν το αποτέλεσμα καταγγελίας από τον νόμιμο εκπρόσωπο της Pemex, ο οποίος είχε αναφέρει μια σειρά παραβάσεων, οι οποίες επί του παρόντος τελούν υπό έρευνα.

Ο Εμίλιο Λοσόγια παραιτήθηκε από την Pemex, τη μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία του Μεξικού, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)