Η εφαρμογή του ΕΣΕΚ αναβαθμίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας – Ποιοι προμήθευσαν την Ελλάδα με πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2019

Μιχάλης Μαστοράκης energypress.gr

Η εφαρμογή του ΕΣΕΚ θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τόνισε μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, μιλώντας από το βήμα της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εξάρτηση της Ελλάδας σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο υπογράμμισε πως η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας (35% ή και περισσότερο) έως το 2030, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και η εξέλιξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο διαμορφώνουν τους απαραίτητους όρους για την μείωση της εξάρτησης με ταυτόχρονη αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, δίχως να υπολείπεται, ωστόσο, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες στην περιβαλλοντικά ασφαλή αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΕΔΕΥ, μέχρι σήμερα και κατόπιν σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών υφίστανται 12 ολοκληρωμένες παραχωρήσεις με αντίστοιχες ενεργές Συμβάσεις Μίσθωσης, εκ των οποίων σε στάδιο παραγωγής βρίσκεται μόνο η παραχώρηση του Πρίνου, ενώ αυτή του Κατάκολου έχει εγκεκριμένο Σχέδιο Ανάπτυξης. Οι υπόλοιπες 10 παραχωρήσεις βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο με προοπτική ανάπτυξης-παραγωγής των πιθανών κοιτασμάτων σε ορίζοντα τουλάχιστον 5ετίας.

Οι προμηθευτές της Ελλάδας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, να παραθέσουμε τα στοιχεία που προσκόμισε η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ στη Βουλή και παρέχουν μια συνολική εικόνα σχετικά με τους προμηθευτές της Ελλάδας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η Ελλάδα προμηθεύεται με πετρέλαιο από διαφορετικές πηγές προέλευσης όπως: Ιράκ, Καζακστάν, Ρωσική Ομοσπονδία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Αίγυπτος, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κύριος όγκος εισαγωγών ετησίως προέρχεται από το Ιράκ (περίπου 40-45%), το Καζακστάν (10-15%), τη Ρωσική Ομοσπονδία (10-15%), τη Σαουδική Αραβία (7-10%), το Ιράν (10%), και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά συμμετοχής οι υπόλοιπες χώρες που αναφέρονται παραπάνω ως πηγές προέλευσης.  

Σημειώνεται δε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου ότι η εξάρτηση της Ελλάδας από το Ιράν βαίνει μειούμενη, καθώς στο παρελθόν έφτανε σε ποσοστό κοντά στο 20%, ενώ προσφάτως ανέρχεται σε ποσοστά κοντά στο 10%.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη δυναμική που γνωρίζει η παγκόσμια αγορά LNG και ιδιαιτέρως η ευρωπαϊκή αγορά ως προορισμός φορτίων LNG, έχει αυξήσει τον συνολικό αριθμό των προμηθευτών της χώρας από τους 6 το 2018 στους 12 για το 2019, με την τάση να βαίνει αυξανόμενη.

Αναλυτικότερα στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται τα διαθέσιμα στοιχεία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου ανά χώρα προέλευσης ενδεικτικά για τα τρία τελευταία έτη 2017-2019 (αφορούν τόσο σε φυσικό αέριο μέσω αγωγών όσο και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο-LNG).