Κλιμακώνει τον “πετρελαϊκό πόλεμο” με τη Ρωσία η Σαουδική Αραβία – Αυξάνει κατακόρυφα την παραγωγή αργού

energypress.gr

Η χώρα – ηγέτης του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), Σαουδική Αραβία, κλιμάκωσε την Τετάρτη τον “πετρελαϊκό πόλεμο” που έχει κηρύξει στη Ρωσία, δίνοντας εντολή στον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό της, Saudi Aramco, να αυξήσει την παραγωγή της σε 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έναντι 12 εκατ. βαρελιών που είναι σήμερα.

Τους τελευταίους μήνες η παραγωγή του βασιλείου κυμαίνεται στα 9,7 εκατ. βαρέλια κατά μέσο όρο, ωστόσο η παραγωγική ικανότητα της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη, ενώ το Ριάντ διατηρεί και στρατηγικά αποθέματα εκατοντάδων εκατομμυρίων βαρελιών.

Πρόκειται για προσπάθεια άσκησης της μάξιμουν πίεσης τόσο στη Ρωσία όσο και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Cailin Birch, οικονομική αναλύτρια της Economist Intelligence Unit (EIU).

“Στέλνοντας σήματα ότι πρόκειται να πλημμυρίσει την αγορά με αργό το συντομότερο δυνατό, η Σ. Αραβία ελπίζει ότι είτε θα οδηγήσει τη Ρωσία πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είτε θα οδηγήσει σε χρεοκοπίες και επενδυτικές περικοπές τις εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ”, συνεχίζει η αναλύτρια του Economist.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent διαπραγματεύεται στα 36,05 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 3,2% σήμερα Τεράρτη, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI “χάνει” 3%, στα 33,30 δολ. το βαρέλι.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει πτώση σχεδόν 50% από την έναρξη του έτους.

Το πρόσφατο sell-off ακολούθησε την κατάρρευση, την περασμένη Παρασκευή, των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ευρύτερου σχήματος OPEC+ (13 χώρες του OPEC + άλλες 10 χώρες – παραγωγοί πετρελαίου), μετά την άρνηση της Ρωσίας να συμφωνήσει σε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.

Αναλυτές κάνουν λόγο για “πρωτόγνωρη” κατάσταση στις αγορές ενέργειας, με το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο να θεωρείται το πλέον ευάλωτο στην τρέχουσα κρίση.

Η ανακοίνωση της Saudi Aramco ήλθε λιγότερες από 24 ώρες μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της να αυξήσει τον Απρίλιο την παραγωγή της στα 12,3 εκατ. βαρέλια και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ είχε αφήσει ανοικτή την πόρτα περαιτέρω διαπραγματεύσεων Μόσχας – Ριάντ για ομαλοποίηση στις διεθνείς αγορές του πετρελαίου.

Ο Ρώσος υπουργός θα έχει συνάντηση εντός της ημέρας με στελέχη των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το εάν η Μόσχα θα συνεχίσει τη συμμαχία της με τον OPEC στο πλαίσιο του OPEC+.

(capital.gr)