ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

“Βγήκαν μαχαίρια” για το βιοντίζελ – Αποχωρεί από τον ΣΒΙΒΕ η Ελίν Verd για να υπερασπιστεί την παραγωγή από απόβλητα

energypress.gr

Σε μια περίοδο που η παραγωγική αξιοποίηση αποβλήτων και η ανάπτυξη της αγοράς βιοκαυσίμων απασχολούν έντονα τη συζήτηση για την στρατηγική αειφορίας της χώρας μας, αλλά και της ΕΕ ευρύτερα, φαίνεται ότι η διαπάλη μεταξύ των σημαντικότερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονη και οξυμένη.

Όσα αναφέρει η Ελίν Verd σε ανακοίνωσή της με την οποία γνωστοποιεί την απόφασή της να αποχωρήσει από τον Σύνδεσμο Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδος είναι χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία καταγγέλλει ότι “τα απόβλητα, ως εγχώρια πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ, δεν τυγχάνουν στην Ελλάδα υποστήριξης ανάλογης με το περιβαλλοντικό τους πλεονέκτημα σε σχέση με τα βρώσιμα έλαια, όπως ορίζει το πνεύμα και το γράμμα της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής νομοθεσίας”.

Η Ελίν Verd αναφέρει ότι “υπακούοντας στην εθνική και Ευρωπαϊκή στρατηγική αειφορίας στον τομέα των βιοκαυσίμων, διαφοροποιήθηκε από τον υπόλοιπο κλάδο, επενδύοντας πολύ σημαντικά ποσά τα τελευταία χρόνια στην τεχνολογία παραγωγής βιοντίζελ αποκλειστικά από απόβλητα (τηγανέλαια και ζωικά λίπη), ώστε να συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της μείωσης αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα αυτόν”.

Οι επιπτώσεις στη δραστηριότητα της Ελίν Verd από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στο συγκεκριμένο τομέα είναι σημαντικές, καθώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, “από τις συνολικές πωλήσεις των 25,000 m3 της Ελίν Verd που παρήχθησαν αποκλειστικά από απόβλητα το 2019, μόλις το 42% να πωληθεί στα πλαίσια της κατανομής, ενώ 36% εξήχθη σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες πιστώθηκαν την μείωση καυσαερίων από τα Ελληνικά απόβλητα. Το ποσοστό των εξαγωγών και η αντίστοιχη απώλεια μειωμένων ρύπων από την Ελλάδα, αναμένεται το 2020 να ξεπεράσει το 50%» αναφέρεται ακόμη”.

Για την κατάσταση που επικρατεί, η Ελίν Verd επιρρίπτει ευθύνες και στο Σύνδεσμο Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι “η σταθερή υποστήριξη του ΣΒΙΒΕ σχεδόν αποκλειστικά της παραγωγής βιοντίζελ πρώτης γενιάς που παράγεται από φρέσκα / βρώσιμα έλαια,  οδήγησε σε μεγάλη διαφορά αντίληψης ως προς το μέλλον και τον ρόλο του κλάδου, πράγμα που μας υποχρέωσε στην αποχώρησή μας”.

Για τους παραπάνω λόγους, η εταιρεία υποστηρίζει ότι “θα συνεχίσουμε, αυτόνομα πλέον, να χρησιμεύουμε ως αξιόπιστος και ουσιαστικός συνομιλητής της Ελληνικής Κυβέρνησης στην εθνική προσπάθεια πράσινης ανάπτυξης, απαλλαγμένης από ατελέσφορους περιορισμούς και με το βλέμμα στο μέλλον”.