ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Κύπρος: Στο ναδίρ η κίνηση στα πρατήρια καυσίμων

energypress.gr

Μειωμένη είναι η κίνηση στα πρατήρια καυσίμων παγκυπρίως σε ποσοστό γύρω στο 80-85% σε σύγκριση με τηn αντίστοιχη περσινή χρονιά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου, Στέφανο Στεφάνου.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Στεφάνου, η μειωμένη κίνηση αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πρατηριούχοι, οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν ενδεχόμενο απολύσεων καθώς έπειτα από την επανεκκίνηση και την άρση των περιοριστικών μέτρων έχουν έλθει αντιμέτωποι με αρκετά προβλήματα. Επιπλέον, τίθεται σοβαρό ζήτημα με τα ενοίκια τα οποία, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου, μπορεί να φθάνουν ακόμη και τις 2.000-5.000 το μήνα.

«Όλοι θα υποστούμε κάποιες μειώσεις από τη στιγμή που δεν έχουμε τουρισμό. Ας ευχηθούμε να έχουμε τουρισμό τον επόμενο μήνα ώστε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση για το καλό της οικονομίας», σημειώνει ο κ. Στεφάνου τονίζοντας παράλληλα ότι τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό με στόχο τη διαφύλαξη της ασφάλειας των πελατών αλλά και του προσωπικού.

Στόχος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου, είναι η αποφυγή ενδεχόμενων απολύσεων καθώς η περίοδος που διανύουμε έπειτα από την επανεκκίνηση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη. Πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος, εκφράζοντας την άποψη ότι η κίνηση θ’ αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναμένεται αύξηση τιμών

Σε ό,τι αφορά στις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι και ν’ αναμένουν αυξήσεις στα καύσιμα το επόμενο χρονικό διάστημα. «Ν’ αναμένουμε ότι οι αυξήσεις που θα επιβάλλονται δεν θα αφορούν την αύξηση της πρώτης ύλης αλλά και κάτι περισσότερο με στόχο να καλυφθούν τα μειωμένα έσοδα των εταιρειών πετρελαιοειδών. Τις ζημιές είναι σίγουρο ότι θα τις πληρώσουν οι καταναλωτές. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός μπορούν να επιβληθούν οι αυξήσεις στα καύσιμα».

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης θα έπρεπε να ήταν πιο χαμηλή. Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει ότι η τιμή μπορεί να δικαιολογείται από το γεγονός ότι δεν έρχονται τόσο συχνά φορτία στην Κύπρο.

Ο Ιούλιος αναφορικά με τη μέση τιμή παγκύπρια της βενζίνης 95 παραμένει σταθερός σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, ωστόσο η τιμή αναμένεται να διαφοροποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Η μέση τιμή στη βενζίνη 95 παγκύπρια την 1η Ιουνίου ήταν 0,966 σεντ το λίτρο ενώ την 1η Ιουλίου 2020 έφθασε τα 1,072 σεντ το λίτρο. Μέχρι τις 14 Ιουλίου η τιμή παραμένει σταθερή στο 1,073 σεντ το λίτρο. Η μέση τιμή την 1η Απριλίου στη βενζίνη 95 παγκύπρια ήταν στα 1,060 σεντ το λίτρο παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,65 σεντ μέχρι την 1η Μαϊου, ενώ μέχρι την 1η Ιουνίου παρουσίασε αύξηση κατά 0,29 σεντ.

Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο κίνησης η μέση τιμή παγκύπρια, από την 1η μέχρι τις 14 Ιουλίου αυξήθηκε κατά 4 σεντ το λίτρο. Τον Ιούνιο του 2020 η μέση τιμή παγκύπρια στο πετρέλαιο κίνησης ήταν στο 0,993 σεντ το λίτρο ενώ τον Ιούλιο ανέβηκε στα 1,077 σεντ το λίτρο.

Η μέση τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης από την 1η Ιουλίου κυμάνθηκε στα 0,629 σεντ το λίτρο ενώ μέχρι τις 14 Ιουλίου έφθασε τα 0,630 σεντ το λίτρο. Τον Ιούνιο η μέση τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν στα 0,639 σεντ το λίτρο, ενώ τον Μάϊο στα 0,679 σεντ το λίτρο.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές στη βενζίνη 95, στο πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης τον Απρίλιο του 2020 σε σύγκριση με το τέλος Μαρτίου παρουσίασαν σημαντική μείωση. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε μείωση στη βενζίνη 95 κατά 5,8 σεντ το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 8,3 σεντ και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6 σεντ το λίτρο.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 η τιμή χωρίς τους φόρους της βενζίνης 95 στην Κύπρο είχε μειωθεί κατά 15,2 σεντ το λίτρο ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση 21 σεντ το λίτρο. Σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, τον ίδιο μήνα το πετρέλαιο κίνησης μειώθηκε στην Κύπρο κατά 17,5 σεντ το λίτρο. Η μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 21,9 σεντ το λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης στην Κύπρο μειώθηκε κατά 7,8 σεντ το λίτρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 23,9 σεντ το λίτρο.

(kathimerini.com.cy)