Το μήνυμα της Citi για τους “ταύρους” του πετρελαίου: η τιμή θα επιστρέψει στα $60 έως τα τέλη του 2021

14 09 2020 | 14:58 energypress.gr

Η Citigroup έχει ένα μήνυμα που θα φτιάξει τη διάθεση όσων ποντάρουν στην άνοδο του πετρελαίου: οι τιμές θα επιστρέψουν στα 60 δολάρια το βαρέλι πριν τα τέλη του 2021.

“Είμαστε οπωσδήποτε bullish”, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ed Morse, παγκόσμιος επικεφαλής ερευνών του τομέα εμπορευμάτων της Citi. “Στο βασικό μας σενάριο, οι τιμές ανεβαίνουν επειδή η αγορά ισορροπεί και τα γιγάντια αποθέματα μειώνονται”, εξήγησε.

Ο ρυθμός με τον οποίο συρρικνώνονται αυτά τα αποθέματα φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο κορονοϊός επιμένει και η συμμαχία OPEC+ επιστρέφει βαρέλια στην αγορά. Αυτό έχει ρίξει την τιμή του brent 12% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.

Θα πάρει έως τα τέλη του 2021 για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 των 101 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας, λέει ο Morse. H Citi προβλέπει ότι το brent, που σήμερα κινείται κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι, θα φτάσει κατά μέσο όρο στα περίπου 55 δολάρια το βαρέλι προτού επιστρέψει στα 60 δολάρια έως τα τέλη του έτους. Ο WTI θα έχει ανακάμψει στα 58 δολάρια έως τότε.

Ο κολοσσός συναλλαγών εμπορευμάτων Trafigura Group, ωστόσο, αναμένει ότι τα αποθέματα αργού θα αυξηθούν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους εξαιτίας της υποτονικής ζήτησης, με την αγορά “να δείχνει χειρότερη σε λίγους μήνες από σήμερα”. Αυτό έρχεται κόντρα στην πρόβλεψη της Citi για άνοδο του brent και διαμόρφωση της τιμής του κατά μέσο όρο στα 48 δολάρια στο δ’ τρίμηνο.

Για την Citi, οι πετροχημικές πρώτες ύλες και η βενζίνη θα είναι οι μεγαλύτεροι καταλύτες της ανάπτυξης για τα καύσιμα.

Η επιστροφή του brent στα 60 δολάρια θα είναι, ωστόσο, βραχυπρόθεσμη, καθώς οι υψηλότερες τιμές θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη της αμερικανικής παραγωγής, είπε ο Morse.