Διάσταση απόψεων στον OPEC+ για νέα αύξηση ή όχι της παραγωγής τον Φεβρουάριο (upd)

capital.gr

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η σημερινή τηλεδιάσκεψη του OPEC και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών (OPEC+), μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, για τα επίπεδα της παραγωγής τις επόμενες εβδομάδες εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Τα μέλη του OPEC+ συμφώνησαν πάντως να συνεχίσουν τις συνομιλίες αύριο.

Η πλειοψηφία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που απαρτίζουν το σχήμα OPEC+, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, αντιτίθεται στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον επόμενο μήνα, όπως προβλέπει η συμφωνία που κατέληξαν οι χώρες του OPEC και οι σύμμαχοί τους πέρυσι.

Ωστόσο, η Ρωσία, ηγέτης του γκρουπ των συμμάχων του OPEC, προτείνει να αυξηθεί η παραγωγή κατά το μέγιστο προβλεπόμενο όριο που είχαν συμφωνήσει τα μέλη του OPEC+ το 2020, σύμφωνα με εκπροσώπους των χωρών μελών που επικαλείται το Bloomberg.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο de facto ηγετών των ομάδων που απαρτίζουν τον OPEC+ καταδεικνύει ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες καλούνται για άλλη μια φορά να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση, αποφεύγοντας από τη μία την υπερπροσφορά στην ήδη εύθραυστη αγορά πετρελαίου αλλά ικανοποιώντας παράλληλα την επιθυμία πολλών μελών να αυξήσουν τις πωλήσεις αργού.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αμερικής, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο οποίος με συνέπεια τίθεται υπέρ του αυστηρού ελέγχου της προσφοράς πετρελαίου, επισήμανε για μια ακόμη φορά τους κινδύνους που εγκυμονούν. Όπως τόνισε το πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες έχει αυξήσει τους οικονομικούς κινδύνους, παρότι η διάθεση των εμβολίων έχει τονώσει τις τιμές του αργού.

“Κινδυνεύοντας να θεωρηθώ πεσιμιστής, θέλω να επιστήσω την προσοχή. Η νέα παραλλαγή του ιού αποτελεί μια ανησυχητική και απρόβλεπτη εξέλιξη”, δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης των χωρών του OPEC+ τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ αποκάλυψε δημοσίως τις προθέσεις τους, περιοριζόμενος να τονίσει μόνο ότι η αγορά είναι σε “υγιέστερη κατάσταση”, προειδοποιώντας πάντως ότι υπάρχουν “αβεβαιότητες”. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των χωρών που μετείχαν στην κεκλεισμένων των “οθονών” τηλεδιάσκεψη δήλωσαν στο Bloomberg ότι ο Νόβακ επανέλαβε τη θέση του πως η συμμαχία θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα, όπως και τον Φεβρουάριο.

Η Αλγερία, η Νιγηρία, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τάχθηκαν κατά της αύξησης της παραγωγής τον Φεβρουάριο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές που ζήτησαν όμως να μην κατονομαστούν επειδή η συνάντηση ήταν ιδιωτική.

Σημειώνεται ότι ο OPEC και οι σύμμαχοί του μέχρι στιγμής έχουν ακολουθήσει μια πολύ προσεκτική πολιτική, ενώ έχουν συμφωνήσει να συναντώνται κάθε μήνα και όχι πλέον μόνο μερικές φορές τον χρόνο, προκειμένου να παρακολουθούν ενδελεχέστερα την αγορά και να διαμορφώνουν αναλόγως την πολιτική τους προκειμένου να αποφύγουν τον εκτροχιασμός της ανάκαμψης που καταγράφουν οι τιμές του αργού, κάτι που πέτυχαν με μεγάλο κόπο το 2020.