ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν τα φορο-χρέη τους σε 48 δόσεις

capital.gr

Εφάπαξ, έως το τέλος του 2021, ή σε μηνιαίες δόσεις που ξεκινούν από τον Ιανουάριο του 2022 και τελειώνουν τον Δεκέμβριο του 2025, θα μπορούν να εξοφλήσουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επλήγησαν οικονομικά από την υγειονομική κρίση τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς την Εφορία. Οσοι έχουν πληγεί από την πανδημία και η καταβολή των οφειλών τους έχει ανασταλεί μπορούν να τις εντάξουν στη νέα ειδική ρύθμιση των 24 άτοκων δόσεων ή 48 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει την ένταξη στη ανωτέρω ρύθμιση και των οφειλών από το φόρο εισοδήματος και πιθανόν από τον ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα εκτός από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων (κατά το πρώτο διάστημα της καραντίνας) να ενταχθούν και χρέη που αφορούν τον φόρο εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης αλλά και του ΕΝΦΙΑ της ίδιας περιόδου. Δεν αποκλείεται, εφόσον η υγειονομική κρίση συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στις πληττόμενες επιχειρήσεις που είτε είναι κλειστές είτε εντάσσονται στις πληττόμενες με βάση τον ΚΑΔ να ενταχθούν και οφειλές που δημιουργήθηκαν ή θα δημιουργηθούν το τρέχον έτος. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις από την επέλαση της πανδημίας όταν αυτές θα ξεκινήσουν να βρίσκουν τον βηματισμό τους. Με το τέλος της υγειονομικής παρένθεσης και το πέρασμα από την ύφεση στην ανάπτυξη θα εκλείψουν τα ποσά και  θα βρεθούν οι επιχειρήσεις αντιμέτωπες με το λουκέτο.

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση οφειλών

Οφειλές που έχουν παγώσει από την περίοδο της πρώτης καραντίνας, ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ θα ενταχθούν στην έκτακτη ρύθμιση οφειλών που θα ξεκινήσει το 2022. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν: επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ελεύθεροι επαγγελματίες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, εργαζόμενοι σε κλειστές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. Συγκεκριμένα, για οφειλές βεβαιωμένες στις εφορίες που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 31/12/2021 θα ενταχθούν στην ανωτέρω ρύθμιση καθώς και οι οφειλές που δεν ανεστάλησαν και αφορούν το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Οι εν λόγω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

1.  Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή

2. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημική κρίση και παρουσιάζουν μείωση του τζίρου την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

3. Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

4. Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά ενοίκια

Οι οφειλές των παραπάνω φορολογουμένων που υπάγονται στη νέα παράταση προθεσμίας καταβολής και στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά είναι:

– Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων

– Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες

– Σχεδιάζεται η ένταξη του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ σε συνεννόηση με την Κομισιόν

 Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που έχουν χρέη και δεν είναι πληττόμενες

Η πανδημική κρίση έχει δημιουργήσει νέες γενιές οφειλετών κάποιοι από τις οποίες θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στη νέα ειδική ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022, ενώ κάποιοι άλλοι για την αποπληρωμή των οφειλών θα ενταχθούν υποχρεωτικά στη πάγια ρύθμιση οφειλών που θεσπίστηκε το 2019.  Όλες οι αρρύθμιστες οφειλές μπορούν να αποπληρωθούν σε 24 ή σε 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής. Συγκεκριμένα, οι 24 δόσεις αφορούν τακτικές οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ και οι 48 δόσεις αφορούν έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς.